Z celého světa za společnou nadějí – kamera ČT byla mezi uprchlíky v bavorské ubytovně

Mezi uprchlíky v bavorské ubytovně (zdroj: ČT24)

V ubytovnách u bavorského městečka stráví čtvrt, možná půl roku, přitom bez jistoty, zda budou moci zůstat i nadále. Desítkám uprchlíků, kteří našli dočasné zázemí v Arzbergu, nezbývá než trpělivě čekat a snažit se vyžít s tím, co mají. Vážné problémy s nimi zatím policie prý neřešila, místní se naopak snaží migrantům všemožně pomáhat. Jak vypadá život v běženeckých ubytovnách nedaleko německo-českých hranic, zachytily kamery ČT.

Ukrajinka, Syřanka, Senegalec – každý z nich je z jiného koutu světa, spojuje je ale naděje na lepší život v Německu. S provizoriem zatím musí vyžít v dočasném zařízení a plány do budoucna se prý nejlépe řeší nad kastrolem společné polévky. „Jsme tady jako jedna rodina. Já a jedna žena ze Sýrie jsme přítelkyně. Když jdeme nakupovat, jdeme spolu,“ říká bývalá obyvatelka Doněcku Anastasia Nebinjanková.

Společně zde večeří i chodí do prádelny a na nic si prý nestěžují. Podle vlastních slov se jídlo, bezpečí či střecha nad hlavou nedá srovnávat s poměry, které panují v bojem zmítaných zemích. Samotní lidé z Arzbergu navíc pro uprchlíky připravují například kurzy vaření, pomáhají s výukou němčiny a organizují výlety.

Ubytovny v Arzbergu
Zdroj: ČT24

Vyřídit dokumenty potřebné pro život v Německu trvá běžencům zhruba čtyři měsíce. Složitější případy zaberou úřadům i přes půl roku. Po podobném průběhu je prý povolení k pobytu pro každého důvodem k oslavě. Na novou budoucnost v německém Arzbergu čeká přibližně 100 běženců. Město nyní dokončuje nové apartmány, kde najde přechodný domov dalších 40 cizinců.

Život s migranty v Arzbergu se zdá jako idylka, ne všichni Bavoři ale sdílejí podobný optimismus. Představitelé křesťansko-sociální unie dlouhodobě říkají, že pro zvládnutí návalu uprchlíků dělají vše, volají ale po omezení současné vlny migrace a zabezpečení vnějších hranic EU.

„Dokud nebude garantována ochrana vnějších hranic EU, bude třeba zabezpečit vnitřní hranice. Proto bylo správné, že Německo obnovilo hraniční kontroly. A tyto kontroly budou muset fungovat ještě delší dobu,“ řekl bavorský ministr vnitra Joachim Berrmann.

obrázek
Zdroj: ČT24

Největší německá spolková země chce také investovat do stavby bytů. V první řadě začne stavět provizorní stavby pro zajištění bezprostředních potřeb běženců, do budoucna ale začnou vznikat klasické byty pro trvalé bydlení. Podle bavorského premiéra Horsta Seehofera by jich každý rok mělo být postaveno 6000 až 7000. Určeny budou nejen běžencům, ale i sociálně slabým Němcům.

„Těchto 489 milionů eur jsou dobře investované peníze. Neúspěšná integrace přistěhovalců by nás vyšla mnohem dráž,“ řekl Seehofer. Zároveň ale upozornil, že je třeba omezit počet lidí, kteří do Německa přicházejí. „Potřebujeme omezit imigraci, pokud chceme zajistit, že obyvatelé budou s běženci nadále solidární,“ řekl.