Ebola zůstává ve spermatu nejméně tři čtvrtě roku, varují vědci

Vědci zjistili, že virus eboly může u nakažených mužů přežívat v jejich spermatu nejméně devět měsíců. Ukázaly to výsledky testů provedených u 93 mužů starších osmnácti let. V kritickém stavu je nyní skotská zdravotní sestra, která se v lednu z nákazy zotavila. Jde o první případ vážných komplikací u člověka, který byl považován za vyléčeného.

Vědci zatím netuší, jak jsou přežívající stopy viru ve spermatu nebezpečné a jestli by mohly být potenciálně infekční.

„Tyto výsledky přicházejí ve velmi kritické době, připomínají nám, že i když počty nakažených ebolou i nadále klesají, přeživší a jejich rodiny se stále potýkají s následky nemoci,“ uvedl Bruce Aylward, expert ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

Podle Aylwarda je potřeba, aby přeživší, kterých je v západní Africe až 17 tisíc, měli „neustálou a důkladnou podporu po dobu dalších šesti až dvanácti měsíců, aby bylo možné čelit těmto výzvám a zajistit, že jejich partneři nebudou virem nakaženi“.

U všech mužů testovaných od dvou do tří měsíců od nákazy byla ebola stále přítomná ve vzorcích semene. Čtyřicet tři mužů bylo testováno v období od sedmi do devíti měsíců od vypuknutí choroby a u jedenácti z nich byla zjištěna přítomnost viru ve spermatu.

Pauline Cafferkeyová
Zdroj: ČTK/AP/Lisa Ferguson/Scotland on Sunday

Komplikace vyléčené zdravotnice lékaři nechápou

Mezitím se objevila ještě jedna znepokojující zpráva – zdravotnice Pauline Cafferkeyová, která pracovala v Sieře Leone pro organizaci Save the Children a byla hospitalizovaná tři týdny loni koncem prosince, se minulý týden necítila dobře a nakonec byla převezena z Glasgow vrtulníkem do Londýna.

„Jsme smutní, že musíme oznámit, že zdravotní stav Pauline Cafferkeyové se zhoršil a je nyní kritický,“ citovala stanice BBC z prohlášení nemocnice. Doktor Ben Neuman stanici řekl, že návrat onemocnění zatím nelze vysvětlit a že lékařský tým je „na zcela nezmapovaném území“.

Podle britského listu The Guardian je pro vědecký svět zpráva o stavu Cafferkeyové devět měsíců po uzdravení šokující.

Ebola se podle odborníků šíří jen přímým kontaktem s krví nebo krevními tekutinami nakažené osoby, která vykazuje symptomy onemocnění. Lékaři v Glasgow proto zjistili, s kým byla nemocná Cafferkeyová v uplynulých měsících v nejbližším kontaktu, a tyto osoby preventivně sledují.

Ebola se začala šířit v prosinci 2013 nejprve v Guineji. Posléze zasáhla i Sierru Leone a Libérii a několik případů se objevilo v Nigérii a Mali. Pacienti, kteří se ebolou nakazili v Africe, nemoci podlehli také v USA a ve Španělsku. V západní Africe se nakazilo více než 26 500 lidí a zhruba 11 300 z nich zemřelo.