Spojené státy odsoudily útok na íránského jaderného vědce

Washington - Spojené státy oficiálně odsoudily včerejší atentát v íránském Teheránu. Při výbuchu bomby připevněné na auto zemřel jaderný vědec, který pracoval v zařízení na obohacování uranu. O život přišel také řidič vozu. Írán z útoku obvinil izraelské a americké agenty. Podle mluvčího Bílého domu ale Spojené státy s atentátem nemají nic společného. Podle agentury Reuters za poslední dva roky došlo k pěti podobným útokům na íránské vědce. Japonsko mezitím oznámilo, že se připojí k západním sankcím proti Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Přistoupilo na žádost USA a omezí odběr íránské ropy.

Írán ve středu vyzval Radu bezpečnosti OSN a generálního tajemníka Pan Ki-muna, aby odsoudili atentát na íránského vědce, který se podílel na práci íránského jaderného zařízení v Natanzu. Írán útok připsal Izraeli, ale zároveň oznámil, že smrt Mostafy Ahmadího Rošana vývoj jaderné technologie nezastaví. OSN dosud žádnou podobnou výzvu Teheránu nerespektovala.
   
Rošan zemřel při výbuchu bomby umístěné na automobilu. O život přišel i náhodný kolemjdoucí, zraněny byly dvě osoby, které byly spolu s obětí v autě, jeden z nich byl tělesný strážce.

Stálý íránský zástupce při OSN Muhammad Chazáí:
   
„Žádný politický ani hospodářský nátlak ani teroristický útok namířený proti íránskému jadernému vědci nemůže naší zemi přinutit, aby se zřekla svého práva na využití jaderné energie.“

OSN by podle něj měla „co nejrozhodněji odsoudit nelidské teroristické činy a přijmout účinná opatření k likvidaci terorismu ve všech jeho formách a projevech“.

Japonsko se připojilo k sankcím vůči Íránu

Washington zatím pokračuje v diplomatické ofenzivě. U Ruska ani Číny podporu pro hospodářské sankce nezískal, v Tokiu ale dlouhodobé spojenectví přineslo ovoce. Japonské rozhodnutí snížit dovoz íránské ropy ovšem není bez rizika. Země na importu energetických surovin závisí a od Íránu kupuje celých deset procent surové ropy. Nahradit je chce z dalších zemí Perského zálivu. „Jaderný program je něco, nad čím svět nemůže přivírat oči, proto chápeme postoj Spojených států. Máme v úmyslu postupně omezit těch zbývajících 10 procent,“ prohlásil Džun Azumi, japonský ministr financí.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24

Írán v posledních týdnech napětí povzbudil třeba námořním cvičením v Hormuzském průlivu. Pohrozil, že strategickou ropnou trasu zablokuje. V tajném podzemním komplexu nově začal obohacovat uran a za údajnou špionáž odsoudil k trestu smrti Američana íránského původu. Podle některých analytiků to ukazuje rostoucí nervozitu režimu, který vidí, že západní sankce fungují. Spory ale mohou vyšroubovat ceny ropy a situaci nezklidňují ani americké válečné lodě, které se přesunují do Arabského moře.

Tajemník vlivné ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev dnes před rizikem „vojenské eskalace“ mezi Íránem a Spojenými státy varoval. „Existuje pravděpodobnost vojenské eskalace konfliktu, ke které Američany postrkuje Izrael,“ prohlásil v dnešním vydání listu Kommersant. 

Íránská raketa
Zdroj: ČT24

„Spojené státy považují Írán za svůj hlavní problém. Snaží se jej přeměnit z nepřítele v loajálního partnera a kvůli tomu změnit jakýmikoliv prostředky vládnoucí režim. Uplatňují jak ekonomickou blokádu, tak masivní pomoc opozici, která by mohla provést 'barevnou revoluci',“ poznamenal Patrušev, který už vystupoval jako ruský vyjednávač v Teheránu a dříve stál v čele tajné služby FSB. Američtí spojenci z NATO podle ruského představitele o íránské jaderné hrozbě hovoří jako o dokonaném faktu, ale své přesvědčení nejsou s to doložit.

Mezi USA a Íránem vzrůstá napětí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod