Ahmadínežád: Kapitalismus je dekadentní, nutný bude nový řád

Havana - Íránský prezident vyzval k zavedení nového světového pořádku, který bude respektovat lidská práva a bude založený na spravedlnosti. Mahmúd Ahmadínežád při návštěvě komunistické Kuby kritizoval Spojené státy a kapitalismus. Ten je podle něj dekadentní. Írán i Kuba jsou na americkém seznamu zemí podporujících terorismus. Oba státy čelí kritice kvůli porušování lidských práv.

„Nad kapitalismem se na mnoha místech smráká, systém je ve slepé uličce,“ řekl prezident. Je proto třeba nastolit nový pořádek založený na spravedlnosti, který bude respektovat lidská práva. 

Mahmúd Ahmadínežád, íránský prezident:

„Musíme být ostražití. Pokud nebudeme plánovat budoucnost, nový řád světa bude patřit otrokářům a kapitalistům, kteří nám vnutí svůj systém.“

Íránský prezident se dnes v Havaně setkal s bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem i jeho bratrem a nynějším nejvyšším představitelem Kuby Raúlem.

S Fidelem Castrem „jsme mluvili o řadě témat a jsem šťasten, že jsem ho zastihl v dobrém zdravotním stavu. Velmi pozorně sleduje téměř všechny regionální, světové i mezinárodní otázky,“ řekl Ahmadínežád o pětaosmdesátiletém Fidelu Castrovi.

Ahmadínežád je na cestě po spřátelených latinskoamerických zemích ovládaných levicovými režimy. Navštívil již Venezuelu a Nikaraguu, ještě dnes odcestoval z Kuby do Ekvádoru. V projevu na univerzitě se prezident nevyhnul ani útokům na Spojené státy.

„Ti, kdo jsou schopni jen kvůli vidině vítězství v prezidentských volbách vést války, zabíjet tisíce a miliony lidí, mají srdce prázdná, prostá lásky a zájmu o budoucnost,“ prohlásil Ahmadínežád. „Naším společným úkolem, naším posláním a výzvou je všemožně usilovat o nastolení spravedlnosti,“ dodal.

Íránské banky poskytly Kubě půjčky ve výši několika set milionů dolarů, které Havana využila hlavně k nákupu železničních vagonů pro svůj zaostávající dopravní systém. Obě země se spolu se Sýrií a Súdánem nacházejí na americkém seznamu států podporujících terorismus.

Vydáno pod