Lavrov označil útok na ruskou ambasádu v Damašku za teroristický čin

Dvě střely zasáhly ruskou ambasádu v centru syrského Damašku ve chvíli, kdy se před ní shromáždili stoupenci Moskvy. Na místě vypukla panika, podle svědků ale nebyl nikdo zraněn. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov mluví o teroristické akci. Rusko se koncem září zapojilo do syrského konfliktu a snaží se upevnit režim prezidenta Bašára Asada.

Aktivisté ze Syrské observatoře pro lidská práva tvrdí, že střely přiletěly z východní části města. Podle nich útočili islamisté. Provládní demonstranti předtím mávali ruskými vlajkami a fotografiemi ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedli svědci.

Děkujeme Rusku, volali lidé

Na transparentech stálo Děkujeme Rusku a Sýrie a Rusko společně bojují proti terorismu. Jeden z účastníků manifestace řekl, že „celý Západ stál proti Sýrii a postavilo se za ni jenom Rusko“. „Vše, co o Sýrii říká Putin, je správné,“ dodal další.

Poté, co první zstřela asáhla ruské velvyslanectví, začal z budovy stoupat kouř. Když lidé začali prchat, ozval se druhý výbuch. Podle agentury RIA Novosti nebyl zasažen nikdo z pracovníků úřadu. Po výbuchu někteří demonstranti volali „Budeme svou krví bránit Putina, Asada i Sýrii.“

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov označil útok za teroristickou akci, jejímž cílem je zastrašit ty, kdo podporují boj proti Islámskému státu (IS).

Povstalci, kteří kontrolují několik damašských předměstí, na ruské velvyslanectví útočili už v minulosti. Naposledy se tak stalo minulý měsíc – v květnu přišel při útoku poblíž ambasády o život jeden člověk.

Šéf radikální fronty An-Nusra vyzval k útokům na Rusy

K útokům na příslušníky ruské armády vyzval radikály bojující na Kavkazu šéf fronty An-Nusra Džulání. Rusové podle něj v Sýrii bezhlavě zabíjejí sunnity a nejvíce míří na povstalecké skupiny, které na sebe vážou Asadovy vojenské síly, nikoli na IS.

Moskva tvrdí, že Rusové útočí na teroristy z IS, nálety se ale soustřeďují na lokality v západní Sýrii, kde IS téměř nepůsobí. Snaží se vytvořit příhodné podmínky pro syrskou armádu a její spojence tak, aby mohl Damašek zabezpečit velká města na západě a také provincii Latákíja, která je domovem vládnoucích alávitů.

Už přes rok bombarduje pozice IS mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Lavrov nyní zkritizoval postoj USA k Sýrii - Moskva je podle něj zklamaná tím, že Washington nechce koordinovat boj s teroristy na Blízkém východě. Šéf Kremlu pak zdůraznil, že Rusko neusiluje o vedoucí postavení v Sýrii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Putin: Američané nevědí, co v Sýrii chtějí

Američané podle ruského prezidenta neodpověděli Moskvě na dotaz, na jaké cíle by se Rusko mělo v Sýrii zaměřit. „Požádali jsme, aby nám dali cíle, které považují za stoprocentně teroristické. Odpověď zněla: Ne, nebyli jsme na to připraveni… To není žádný vtip, nic jsem si nevymyslel, je to přesně tak. Nedávno jsme Američanům navrhli: Dejte nám tedy objekty, na které nemáme útočit, a taky žádná odpověď. Mně se zdá, že někteří naši partneři mají v hlavě zmatek,“ citovala Putina agentura TASS.

Ruský prezident rovněž poznamenal, že západní partneři nechápou, co se v Sýrii opravdu děje, a nemají jasno, čeho vlastně chtějí v této zemi dosáhnout. Šéf Kremlu mimo jiné kritizoval shazování munice na padácích Syrské svobodné armádě, která usiluje o sesazení Asada. Podle něj totiž není žádná záruka, že se tato munice nedostane do rukou „teroristů“.

  • Ruské ministerstvo obrany mezitím informovalo o rekordním počtu úderů v Sýrii během uplynulých 24 hodin. Mluvčí Igor Konašenkov podle agentury TASS sdělil, že bojové letouny Su-34, Su-24M a Su-25SM provedly 88 náletů na cíle v provinciích Rakká, Hamá, Idlíb, Latákíja a Aleppo.

Incidenty na hranicích hlásí Izrael i Turecko

Ze Sýrie je hlášen také incident, při němž dopadly rakety vypálené ze Sýrie na Izraelem kontrolovanou část Golanských výšin. Nezpůsobily žádné škody, ale izraelská armáda pak začala ostřelovat pozice syrské armády u hranice.

Další incident ohlásilo Turecko. Podle jeho armády ohrozila protiletadlová obrana ze syrského území turecká vojenská letadla. Turecko protestovalo už při zahájení ruských operací proti narušování svého vzdušného prostoru ruskými letadly. Podle armády jsou incidenty, za něž je odpovědná protiletadlová obrana, na hranici dlouhé 900 kilometrů téměř denní rutinou.

Vydáno pod