Zaorálek k řešení syrské krize: Bez Asada není možné hledat cestu ven

Syrský prezident Bašár Asad musí být součástí plánu na ukončení násilí v Sýrii. Dlouhodobě ale kvůli zločinům proti vlastnímu lidu zemi vést nemůže. Před začátkem jednání unijních ministrů zahraničí to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle něj je třeba jednat i s Ruskem. „Není možné, aby si tam každý řešil své zájmy, je třeba docílit jednotného řešení, které bude v rukou Sýrie,“ zdůraznil ministr.

Diplomaté se před zasedáním ministrů zahraničí zemí Unie snaží najít kompromis v otázce Asadova odchodu – některé státy volají po jeho okamžitém pádu, zatímco jiné vidí načasování více flexibilně.

Tento názor zastává třeba Londýn. „Nemůžeme počítat s Asadem jako dlouhodobým řešením pro Sýrii, ale můžeme se bavit o způsobu a načasování jeho odchodu,“ konstatoval šéf britské diplomacie Philip Hammond.

Prioritou je zastavit krveprolití

Podle Zaorálka je důležité bavit se o „omezené roli, kterou by Asad sehrál po určité období“. „Je třeba dát dohromady všechny, kteří mohou pracovat na tom, aby se zastavilo násilí. A na to potřebujeme i ten současný režim,“ je přesvědčen ministr.

Má-li se skončit s krveprolitím, s tím, že jsou vyháněni lidé. Má-li se vyřešit kupříkladu otázka Aleppa, tak je nutné, aby se ke stolu postavili všichni – s výjimkou krajních extremistů, jako jsou představitelé takzvaného Islámského státu (IS).
Lubomír Zaorálek
bývalý ministr zahraničních věcí

Od 30. září útočí v Sýrii nově Rusko, které se nepřidalo k mezinárodní koalici vedené Spojenými státy. Západ sleduje ruské operace se znepokojením, aktivisté totiž tvrdí, že Moskva udeřila i na zástupce umírněné opozice.

Sýrie musí zůstat jednotná, zdůraznil šéf české diplomacie

„Rusko se stalo součástí problému, ale musí být také součástí řešení. I Rusko je jeden z hráčů, se kterým musíme hledat vytvoření nové rovnováhy, která povede k zastavení bojů," míní Zaorálek. „Nesmíme připustit, aby se Sýrie začala dělit, aby to byla občanská válka podobná té španělské ve 30. letech, kde každý bude mít své vojáky a někoho si bude bombardovat. To je absurdní,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Naopak je třeba docílit jednotného řešení, jež bude v rukou Sýrie – lidí, kteří budou chtít připravit nové volby a sestavit pak novou vládu, podotkl Zaorálek.

Zaorálek: Asadovy zločiny jsou zdokumentované

Rusko tvrdí, že chce stabilizovat legitimní Asadův režim. „Všichni na druhou stranu dobře víte, že Asadův režim má na svědomí zločiny, které jsou vystaveny, dokonce vyvěšeny v muzeu holocaustu ve Washingtonu na 55 tisících fotografiích. Když to někdo zhlédne, tak si přestane myslet, že takto se chová někdo, kdo má nárok zůstat jako legitimní představitel do budoucna,“ dodal český ministr.

Situace v Sýrii
Zdroj: Institute for the Study of War/BBC
Vydáno pod