Na zlepšení ochrany vnějších hranic chce prý EK zavést evropskou daň

Nová evropská daň kvůli uprchlíkům? (zdroj: ČT24)

Německá vláda a Evropská komise prý zvažují zavedení evropské daně, která by přinesla peníze určené především na zlepšení ochrany vnějších hranic EU. Informaci přinesl list Süddeutsche Zeitung. Evropská solidární daň by mohla mít například podobu přirážky k DPH nebo dani z pohonných hmot. Německá vláda však ústy svého mluvčího informaci popřela.

Podle listu by získané peníze měly posloužit ke zvýšení ostrahy vnějších hranic EU, ale také ke zlepšování životních podmínek v zemích, ze kterých uprchlíci přicházejí. Předpokládá se, že inspirací pro tuto daň by mohla být německá, takzvaná solidární daň, kterou německá vláda vybírá v západní části země na pomoc bývalé NDR.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle agentury DPA zprávu listu Süddeutsche Zeitung nepotvrdil, ale ani nepopřel. Připustil, že dodatečné finanční prostředky jsou pro hrazení výdajů souvisejících s uprchlickou krizí nutné. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert naopak nyní prohlásil, že Berlín o žádném zvyšování daní ani zavádění solidární daně neuvažuje. „Skutečnost je taková, že v Německu se daně zvyšovat nechystáme a nehodláme ani zavádět žádnou daň celoevropskou,“ uvedl mluvčí.

Berlín žádá, aby migrační krizi řešila celá EU

Získané peníze by Evropská unie rozmisťovala především v hraničních státech EU, které jsou nejvíce zatížené migrační krizí. „Tedy především v Řecku, Itálii, případně Bulharsku,“ vysvětluje zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš. Podle německé vlády totiž zatím Evropská unie dává na uprchlíky příliš málo peněz, dosud byla schválená miliarda eur. Přitom samotná německá vláda se chystá v příštím roce vydat dvacet miliard eur jen na uprchlickou otázku.

Berlín v posledních týdnech opakovaně zdůrazňuje, že migrační krize je společný evropský problém, chce proto, aby se na jeho řešení podílela celá EU. S tím souhlasí i další velké státy Unie a také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Představitelé EK ale k myšlence na evropskou solidární daň zatím přistupují opatrně. Komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici řekl deníku, že je třeba nejprve mít jednoznačné propočty, kolik migrantů do Evropy ještě zamíří. Problém samostatné daně pro uprchlíky zatím tak není na oficiálním plánu jednání summitu, který se chystá na čtvrtek.