Izraelští vojáci zastřelili šest Palestinců, kteří po nich házeli hořící pneumatiky

Izraelští vojáci při zásahu proti protestu v Pásmu Gazy zastřelili šest Palestinců. Oznámily to palestinské zdravotnické zdroje. V Izraeli pokračovaly jako v minulých dnech útoky vedené noži a pobodáno bylo nejméně šest lidí.

Palestinci přišli k hranici Pásma Gazy protestovat v solidaritě se spoluobčany, kteří se účastní nepokojů na Západním břehu Jordánu už několik dní. Přiblížili se ale těsně k hranici a házeli na izraelské vojáky kamení a hořící pneumatiky. Podle zdravotníků z Gazy bylo zabito šest lidí a 50 osob utrpělo zranění. 

Palestinci se bouří proti tomu, že Izrael podle nich ohrožuje současný status quo na Chrámového hoře v Jeruzalémě. Pořádají protesty a jednotlivci útočí na Izraelce noži. Ismáíl Haníja, který vede správu radikálního Hamasu v Gaze, označil tyto útočníky za hrdiny a prohlásil, že začala nová intifáda - lidové povstání - zaměřená na Jeruzalém.

Židovský útočník pobodal tři Palestince, Netanjahu útok odsoudil

Tři palestinské dělníky a jednoho beduína pobodal nožem židovský útočník v izraelském městě Dimona. Premiér Benjamin Netanjahu útok odsoudil a vyhlásil mimořádná bezpečnostní opatření. Jde o odvetu za čtvrteční akce, při nichž bylo napříč zemí zraněno osm Izraelců. Podle starosty města Dimona je útočník „psychicky nemocný muž“.

Zadržený Izraelec mluvil o odplatě

Podle policejní mluvčí Luby Samriové utrpěli zranění čtyři Arabové a útoky měly nejspíš „nacionalistický“ motiv. Zadržený prý policistům řekl, že čin spáchal jako odplatu za množství palestinských útoků na Izraelce v posledních dnech.

Netanjahu „ostře odsoudil zranění nevinných Arabů“ a uvedl, že „kdo páchá násilnosti, bude postaven před soud“. Podobné akce si za poslední tři týdny vyžádaly životy čtyř Izraelců a šesti Palestinců. 

Zpravodaj ČT Jakub Szántó k násilí mezi Izraelci a Palestinci (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek devatenáctiletý Palestinec před policejním velitelstvím v Jeruzalémě bodl studenta náboženské školy do krku a způsobil mu vážné zranění. Nejprve se ale pokusil vytrhnout zbraň strážci nedaleké tramvajové stanice, a když se mu to nepodařilo, vytáhl nůž a zaútočil jím.

V pátek došlo k několika dalším incidentům

Jeden z nejnovějších incidentů se odehrál v pátek v Jeruzalémě – palestinský útočník nožem lehce zranil čtrnáctiletého Izraelce. Na Západním břehu Jordánu následně jiný Palestinec napadl nožem policistu a byl zastřelen.

Odpoledne se pak pokusila zaútočit nožem i jedna palestinská žena, jejím terčem se stal pracovník ochranky u vchodu na autobusové nádraží ve městě Afula na severu Izraele. Strážce vytáhl zbraň a ženu postřelil ještě předtím, než mohla někomu ublížit, popsala policejní mluvčí.

Při střetech ch u hranic s Pásmem Gazy navíc zabili izraelští vojáci tři Palestince a dalších 14 jich zranili. Palestinci údajně házeli kameny a podíleli se na protestu podporujícím násilnosti v Jeruzalémě, napsala agentura Reuters.

Ohniskem násilností se stala Chrámová hora, kterou premiér pro jistotu uzavřel pro politiky. Podle původních zpráv se zákaz týkal jenom židovských poslanců, ale premiérův úřad později upřesnil, že zákaz zahrnuje také Araby, kteří se proti rozhodnutí okamžitě ohradili.

Vydáno pod