Vytrvejte a vyhrajeme, sliboval Syřanům Asad

Damašek – Poprvé od přijetí mise pozorovatelů Ligy arabských států (LAS) vystoupil s projevem syrský prezident Bašár Asad. V dvouhodinové řeči k posluchačům v sále univerzity v Damašku stejně jako již dříve připsal nepokoje v zemi zahraničnímu spiknutí, jehož cílem je Sýrii destabilizovat. Ujistil, že nehodlá odstoupit, protože vládne v souladu s vůlí lidu. Armáda prý nemá rozkazy střílet do lidí. Zdůraznil také, že Sýrie je blízko vítězství, pokud Syřané vytrvají. Zahraniční síly podle něj nenašly takovou oporu, v niž doufaly. Asadovou prioritou je obnovit v zemi pořádek, což je podle něj možné jedině tvrdým úderem na teroristy. Projev přenášela syrská televize.

Asad před Syřany předstoupil poprvé od přijetí mise pozorovatelů LAS a v mnohém zopakoval to, co řekl už v projevu loni v červnu, ale ve srovnání s předchozími vystoupeními byl mnohem útočnější vůči zahraničním nepřátelům a také vůči LAS.

„Regionální ani mezinárodní síly, které se pokusily Sýrii destabilizovat, nemohou zfalšovat fakta a události,“ řekl prezident. Teď, kdy situaci sledují arabští pozorovatelé, už podle něj nelze nikoho zmást. „Brzo oznámíme vítězství. To, kdy z této funkce odstoupím, bude založeno na přání národa,“ řekl prezident a oznámil, že v březnu se bude konat referendum o nové ústavě. Prohlásil také, že podpoří možnost rozšířit vládu a zapojit do ní „všechny politické síly“.

Bašár Asad při projevu na univerzitě v Damašku
Zdroj: ČTK/AP/Muzaffar Salman

Asad prohlásil, že nikdo nevydává pokyny ke střelbě do lidí. „Nikoho nekryjeme, nikdo nedostává rozkazy střílet do občanů. Zákon povoluje střelbu jedině v sebeobraně,“ sdělil v projevu, který byl dlouhý a který prezident pronášel v chvatu. Ujistil, že jeho prioritou je obnovit pořádek, což je podle něj možné jedině tvrdým úderem na teroristy. „Nebudeme tolerovat terorismus ani ty, kdo vraždí se zbraní v ruce,“ prohlásil s tím, že Sýrie na hrozby odpoví „železnou pěstí“.

Nepokrytě kritizoval Ligu arabských států (LAS), která podle něj nedokázala „chránit zájmy Arabů po šest desetiletí, takže by nemělo překvapit, že to nedokáže ani dnes“.

Bašár Asad:

„Na začátku krize nebylo jednoduché vysvětlit, co se stalo. Dialogu chyběly emoce a logika. Ale nyní se mlha rozestoupila. Ti, kteří chtějí destabilizovat Sýrii, už nemohou lhát o tom, co se zde děje. Masky spadly a teď můžeme rozluštit virtuální prostředí, které zahraniční představitelé vytvořili, aby přivedli Sýrii k pádu. Bezprecedentní mediální kampaň nás měla zastrašit, paralyzovat a nakonec porazit.“

Hlavní opoziční koalice Syrská národní rada (SNR) Asadův projev odsoudila jako „podněcování k násilí“ a „předzvěst ještě zločinnějšího jednání“ syrského režimu.

Syřané bojují za demokratické změny od března. Nepokoje si vyžádaly přes 5 000 obětí, ale na rozdíl od Libye svět zatím neposkytl syrské opozici přímou podporu. Omezil se na sankce, které nejsou jednotné vlivem odporu Ruska a Číny v Radě bezpečnosti OSN.

V Sýrii bylo zraněno 11 pozorovatelů mise LAS

V Sýrii bylo dnes zraněno 11 členů arabské pozorovatelské mise. Byli napadeni na cestě do Latákíje a jejich zranění jsou lehká. Incident misi LAS nezastaví. Na automobil mise zaútočili podle LAS demonstranti, ale nepadly přitom výstřely. Kuvajtské ministerstvo obrany předtím oznámilo, že při incidentu byli zraněni dva kuvajtští členové týmu a museli být ošetřeni v nemocnici. Spolu s nimi prý v autě jeli Iráčané, Maročané, Alžířané a občané Spojených arabských emirátů. Ministr zahraničí SAE dnes kritizoval Damašek a oznámil, že syrská vláda pozorovatelům práci nijak neulehčuje. V Sýrii je nyní přes 160 pozorovatelů LAS. Liga v neděli rozhodla o prodloužení jejich práce, i když mnoho Syřanů s ní není spokojeno.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov podle agentury DPA v telefonátu generálnímu tajemníkovi LAS Nabíru Arabímu žádal, aby pozorovatelé neprošetřovali jen akce Asadova režimu, ale přísněji kontrolovali i povstalce. Syrská opozice se kromě toho musí „distancovat od podvratných akcí ozbrojených skupin“, požadoval.

Izrael připravuje scénář pro případ Asadova svržení. Náčelník generálního štábu armády Benny Ganc dnes prohlásil, že Izrael by se měl připravit přijmout na Golanských výšinách syrské uprchlíky z Asadovy alávitské komunity. Golany patří k územím, která Izrael obsadil za minulých válek a která Sýrie a další Arabové považují za okupovaná. „Alávité Asadovým svržením utrpí újmu. Musíme být připraveni je přijmout na Golanech,“ řekl Ganc před parlamentním zahraničním výborem.