Vakcíny proti obrně se cestou do Kyjeva rozpustily, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že by mohly miliony dávek vakcíny proti dětské obrně, určené Ukrajině, přijít nazmar, a to kvůli nesprávné manipulaci. Zásilka zmrazených vakcín se cestou do Kyjeva nedopatřením rozpustila. Místní organizace pacientů mají podezření, že dávky nejsou bezpečné, a zvažují proto jejich likvidaci. S tím ale WHO nesouhlasí.

Během září Ukrajina ohlásila dva případy dětské obrny, které se vyskytly na západě země nedaleko hranic s Rumunskem a Maďarskem, Slovenskem a Polskem. Nízká imunizace ukrajinských dětí tak vyvolává obavy z dalších případů. Dětská obrna je přitom celosvětově prakticky vymýcena s výjimkou dvou rozvojových zemí.

WHO po ohlášení dvou onemocnění v Zakarpatské oblasti Ukrajiny vyslala do Kyjeva 3,7 milionu dávek vakcíny podávaných orálně. Podle regulí WHO musí být vakcína přepravována ve zmrazeném stavu, přestože rozpuštění a nové zmrazení její účinnost údajně nijak nesnižuje. Šéf ukrajinské Rady pro práva pacientů Viktor Serďuk se ale obává, že vakcína je znehodnocena. Ukrajinské úřady podle WHO nyní zvažují, jak se zásilkou naložit. V úvahu prý připadá i likvidace.

Ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová oznámila, že pokud se tak Kyjev rozhodne, pojede na Ukrajinu osobně intervenovat u prezidenta Petra Porošenka, aby zásilku zachránila, napsala agentura AP.