Izrael v pozoru - útoků nožem přibývá, ministři nesmí na Chrámovou horu

Události: Další krvavý útok v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Násilnosti v Izraeli neberou konce. Za posledních 24 hodin došlo už k pěti útokům nožem. Naposledy skončil ve vážném stavu v nemocnici pětadvacetiletý student. Premiér Benjamin Netanjahu kvůli vzrůstajícímu napětí zakázal poslancům a členům vlády vystupovat na jeruzalémskou Chrámovou horu.

Poslední útok měl spáchat teprve patnáctiletý Palestinec, který zaútočil na studenta náboženské školy. „Bodl ho ze strany do krku. Izraelský mladík skončil ve vážném stavu v nemocnici,“ informoval zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Palestinec později pobodal i člena ochranky

Útočník se pak pokusil vzít zbraň ochrance tramvaje. Tyto speciální síly jsou umístěny na všech zastávkách v Jeruzalémě po loňských útocích pomocí automobilů.

První intifáda začala kameny. Říkalo se jí kamenné povstání. Druhá intifáda, což bylo ozbrojené povstání, nás přivedla tam, kde jsme dnes.
Akiva Eldar
izraelský politický komentátor

„Během potyčky útočník vytáhl nůž a příslušníka ochranky lehce pobodal. Následně ho přemohli policisté,“ uvedl Szántó s tím, že vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda byl Palestinec napojen na nějakou teroristickou organizaci, nebo jde o takzvaného osamělého vlka.

Zatím se ví pouze to, že útočníkovi je devatenáct let a pochází z východního Jeruzaléma. Starosta města Nir Barkat vyzval občany s legálně drženými zbraněmi, aby je měli stále u sebe. Krátce nato proběhly další dva útoky, s výsledkem pět pobodaných Izraelců a jeden zastřelený Palestinec.

Násilnosti, při nichž Palestinci útočí na Izraelce noži a kameny, si za minulé tři týdny vyžádaly život čtyř Izraelců a pěti Palestinců. Při středečních protestech proti Izraeli bylo více než dvě stě obyvatel Palestiny zraněno gumovými projektily.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Netanjahua země čelí „vlně terorismu“, který ale není organizován. Vláda podle něj proti podněcovatelům násilností tvrdě zakročí, nicméně pro současnou situaci prý neexistuje žádné „zázračné řešení“.

Ohniskem násilností se stala Chrámová hora, kterou nyní premiér pro jistotu uzavřel pro politiky. Podle původních zpráv se zákaz týkal jenom židovských poslanců, ale premiérův úřad později upřesnil, že zákaz zahrnuje také Araby, kteří se proti rozhodnutí okamžitě ohradili. V pátek tam navíc vzhledem k hlavní muslimské modlitbě nebude z bezpečnostních
důvodů smět žádný muž pod 50 let.

Chrámová hora
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Arabům nikdo ve vstupu do mešity nezabrání, ozvali se poslanci

Jeden z poslanců Ahmad Tíbí prohlásil, že „ani Netanjahu, ani izraelská pravice nemůže Arabům zabránit ve vstupu do mešity Al-Aksá“. Netanjahuovo nařízení je podle něj „nelegální a nesmyslné“. Tíbí ujistil, že se pátečních modliteb v Al-Aksá určitě zúčastní. „Budeme tam zítra (v pátek) všichni, protože je to naše mešita,“ dodal.

Vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog kritizoval Netanjahua za to, že nedokáže situaci uklidnit, a vyzval ho k odstoupení. Je to „slabý premiér, který si vede dobře jako divadelní herec, ale špatně jako vůdce,“ konstatoval. Podle něj měl být vydán zákaz vstupu na Chrámovou horu pro ministry už před několika měsíci.

Vydáno pod