Potyčky v německém centru pro uprchlíky málem spustil polibek, protestů proti běžencům přibývá

Protiuprchlické nálady v Německu sílí. Na demonstracích, které svolávají především strana Alternativa pro Německo a hnutí Pegida, se scházejí tisíce odpůrců masové imigrace, kteří volají po pádu kancléřky Angely Merkelové. Množí se také nepokoje v ubytovnách pro běžence – jeden z posledních incidentů málem vyvolal pouhopouhý polibek.

Německá policie zabránila v noci rvačce desítek uprchlíků v dolnosaském Friedlandu, kteří se do sebe chtěli pustit v okamžiku, kdy jeden Iráčan políbil na tvář vdanou Afghánku. Během chvíle proti sobě stála zhruba stovka uprchlíků obou národností, uvedla agentura DPA.

Eskalaci napětí zabránila policie, která použila i obušky. Nasazeno bylo kolem devadesáti policistů. Po potyčkách bylo přesto proti několika lidem zahájeno trestní řízení kvůli ublížení na těle a urážkám.

V hromadnou bitku přerostly i rozmíšky mezi Afghánci a Albánci v záchytném středisku pro běžence v Hamburku. Z dosud neznámého důvodu se do sebe pustilo kolem šedesáti uprchlíků, z nichž někteří byli ozbrojeni železnými tyčemi. Jeden uprchlík u sebe měl podle svědků střelnou zbraň. Zraněno bylo pět osob, tři muži skončili ve vazbě.

Rvačky v ubytovnách nejsou nic výjimečného

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére minulý týden přiznal, že bitky jsou do značné míry způsobeny tím, že jsou tato zařízení přeplněná a lidé v nich musejí dlouho čekat, než úřady rozhodnou o jejich osudu. Ministr ale popřel, že by uprchlíci v zemi masově páchali zločiny.

Uprchlíci v Německu
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Podle deníku Die Welt nebude Německo ani v příštím roce vracet běžence ze Sýrie do jejich původní vlasti. Úřad pro migraci už od začátku roku několikrát znásobil svoje odhady jejich celkového počtu.

Vláda ale zpochybňuje zprávy novinářů, že se počítá s 1,5 milionem běženců. „O té zprávě nikdo nic neví, přinejmenším ani já, ani nikdo z vlády. Moc bych tomu nevěřil,“ podotkl mluvčí kabinetu Georg Streiter.

Události: Protiuprchlické nálady v Německu (zdroj: ČT24)

Německo bude potřebovat desetitisíce nových učitelů

Přesto už se spekuluje o tom, jak obrovské úsilí bude muset Německo vyvinout. Podle jednotlivých profesních organizací země potřebuje až 20 tisíc nových učitelů, kteří by učili v tisíci nových školách. Bude třeba najmout na 50 tisíc sociálních pracovníků a postavit 400 tisíc bytů.