Mrtvé Soči: Lesk a sportovní duch ze zázemí her vyprchal

Zatímco se brazilské Rio chlubí tím, co vše už je pro příští olympiádu dokončené, dějiště těch zatím posledních her zeje prázdnotou. V domech původně vystavěných pro dobrovolníky a novináře téměř nikdo nebydlí, část z nich je navíc vyrabovaná a zničená. Velkého využití se navíc nedostává ani sportovním areálům.

Mnohá místa, do kterých Rusko vložilo miliardy rublů, jsou prázdná a zanedbaná. Kdysi oblíbené letovisko se po konání her mělo ještě více zatraktivnit, turistů sem ale přijíždí zoufale málo – a společnosti spravující jednotlivé sportoviště tak shání potřebné peníze jen stěží. Například hokejová hala Bolšoj Ice Dome podle ruských novinářů spolkne na údržbu každý den v přepočtu přes 350 tisíc korun.

Skutečný úpadek je ale možné pozorovat o něco dále. Rozsáhlé komplexy nově vystavěných domů sloužily před rokem a půl novinářům a dobrovolníkům, v současnosti ale připomínají spíš město duchů. „Je to tu opuštěné, nikdo tu nebydlí, a tak sem chodí mládež, která to tu demoluje. Když se rozhlédnu, je mi z toho smutno,“ říká místní obyvatel Sarkis Kudakchjan.

Přitom ještě loni v dubnu – dva měsíce po konci her – organizátoři slibovali pro každou z budov strategii dalšího využití. Soči mělo na svůj význam a úspěch během olympiády volně navázat, nyní zdejší prostředí úspěšně nevypadá ani v okolí některých sportovišť. Cesty do olympijského parku jsou místy zcela zablokované a spekuluje se, že za prázdnými parkovišti vyrostly skládky toxického odpadu.

Investici za víc než 50 miliard amerických dolarů se nejen proto přezdívá Muzeum korupce. Problémy vidí v Soči i lidé, kteří si tu nakonec byty koupili. „Přišla jsem sem v červnu a řekla, že pokud zapnou vodu a elektřinu, tak se sem nastěhuji. To ale úřady udělaly až v prosinci,“ popsala Galina Golubcovová, rezidentka jednoho z bývalých domů pro olympijské dobrovolníky.

Jednu z mála lokalit, kde nyní panuje pracovní ruch, představuje stadion Fišt. Objekt, který hostil zahajovací a závěrečný ceremoniál, prochází rekonstrukcí jako jedno z míst, kde by se mohlo hrát fotbalové mistrovství světa v roce 2018.

Sportovní svátek probíhal v Soči od 7. do 23. února 2014 a je považován za nejdražší zimní olympijské hry v historii.

Obytný komplex v Soči po skončení OH chátrá (zdroj: ČT24)
Vydáno pod