Nálety doplněné o pozemní síly: Ruští dobrovolníci by mohli zamířit do Sýrie

Šéf branného výboru ruské sněmovny admirál Vladimir Komojedov nevyloučil, že by se v řadách syrských vládních vojsk bojujících s „mezinárodními teroristy“ mohli objevit ruští dobrovolníci se zkušenostmi z bojů v ukrajinském Donbasu. Mohlo by jít až o několik tisíc mužů. Nyní Rusko provádí nálety, které spolu se syrskou armádou údajně plánovalo několik měsíců. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moskva nabídla Spojeným státům ohledně koordinace boje přímý vojenský kontakt.

Ruský prezident Vladimir Putin až dosud ruskou účast v pozemních operacích odmítal, vyloučena ale nakonec nebude. „Jak se zpívá v známé písni, komsomolce-dobrovolníky nezastavíš. Dozajista se v řadách syrské armády objeví jednotka z ruských dobrovolníků s bojovými zkušenostmi,“ řekl Komojedov agentuře Interfax ke zprávám, že po boku Syřanů už Rusové válčí.

Jednotka by prý mohla být o síle praporu až brigády, tedy asi osm set až tři tisíce vojáků. Motivací mohou být peníze. „Co je tam táhne? Kromě idejí samozřejmě peníze,“ poznamenal Komojedov. Interfax podotkl, že dobrovolníci v jednotkách Bašára Asada údajně dostávají padesát dolarů za den (asi dvanáct set korun).

Ruský admirál připomněl, že podle odhadů válčí v řadách Islámského státu a dalších radikálních uskupení zhruba dva a půl až pět tisíc ruských občanů, vesměs Kavkazanů, případně také obyvatel postsovětských středoasijských republik.

Ruská letecká základna v Sýrii
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Rusové chtějí nálety koordinovat, chystali je měsíce

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že chce informace o leteckých úderech, s nimiž začalo v minulém týdnu, sdílet se Spojenými státy přes nedávno vzniklé centrum v Bagdádu. Efektivně by se tak koordinovala akce ve vzduchu a na zemi. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Moskva nabídla Spojeným státům přímý vojenský kontakt.

Rusko je podle něj rovněž připraveno navázat komunikaci s vojenskou opozicí bojující proti Bašáru Asadovi, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruská média. Byť Lavrov také prohlásil, že Syrská svobodná armáda je přelud. Moskva prý požádala USA, aby vysvětlily, čím se tato skupina zabývá a kde sídlí. „Nikdo nám neřekl, kde operují. Zatím je to přelud, nic o ní není známo,“ prohlásil Lavrov.

O možném zapojení Moskvy do náletů proti Islámskému státu v Sýrii, které uskutečňuje mezinárodní koalice více než rok, se mluvilo několik týdnů. Syrský ministr zahraničí navíc potvrdil, že se ruské nálety v Sýrii plánovaly několik měsíců ve spolupráci se syrskou armádou. „Tento zápas Rusko vyhraje. Důvod, proč o tom nepochybuji, je jednoduchý a praktický. Protože Rusko spolupracuje se syrskou arabskou armádou, jedinou silou v Sýrii, která bojuje proti terorismu,“ řekl ministr Valíd Mualim.

Velitel kurdských jednotek bojujících na severu Sýrie Sipan Hemo se ale obává, že vstup Ruska do bojů v Sýrii prodlouží válku i o deset let. Podobně Bašár Zubí, který velí povstaleckým oddílům na jihu Sýrie, prohlásil, že ruské nálety ničí snahy ukončit syrskou válku politickými prostředky.

Pokud by nciméně i Irák požádal Moskvu, aby zaútočila na pozice IS i na iráckém území, Moskva zváží politickou i vojenskou účelnost tohoto kroku.

Ruská armáda v Sýrii
Zdroj: Reuters

Ruská letadla začala s bombardováním nedávno

Rusko začalo s vojenským zásahem v Sýrii na konci září, když letecky udeřilo proti odpůrcům Asadova režimu. O vojenskou pomoc prý Moskvu požádal syrský prezident Bašár Asad. Západ ale zásah kritizuje s tím, že kromě Islámského státu útočí ruské letouny i na skupiny rebelů patřící k Syrské svobodné armádě.

Ruské ministerstvo obrany nejprve uvedlo, že cílem náletů byly výlučně pozice Islámského státu. Později Moskva přiznala, že její letadla nemíří výhradně na radikály z organizace Islámský stát, ale na několik „známých teroristických skupin“. Označení „teroristé“ přitom Asadův režim používá proti veškerým svým odpůrcům – od umírněné opozice až po bojovníky Islámského státu.

Šéf Bílého domu Barack Obama dokonce prohlásil, že ruské údery v Sýrii pouze posílí radikály z Islámského státu.  Podle britského ministra obrany Michaela Fallona existují důkazy, že Rusové používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují Syrskou svobodnou armádu. Britský premiér David Cameron tvrdí, že se většina ruských náletů uskutečnila v těch částech Sýrie, jež neovládá Islámský stát.

Rusko nicméně v pondělí pokračovalo v leteckých úderech v Sýrii a zasáhlo deset cílů Islámského státu. Bitevníky ruské armády zaútočily na tři dělostřelecké pozice IS, dvacítku tanků T-55 a další cíle, které dříve na syrském území identifikoval ruský průzkum, řekl armádní mluvčí generál Igor Konašenkov. Útoky měly zasáhnout štáb bojovníků IS v provincii Halab a zničit objekty, v nichž se polní velitelé teroristů ukryli. Kolem 30 bojových vozidel bylo podle ruského mluvčího zničeno při útoku v provincii Idlib na severozápadě země.

Vydáno pod