Romney debatou potvrdil roli favorita

New York - Bez jediného škrábnutí vyšel z poslední debaty republikánských kandidátů na prezidenta Mitt Romney. Jeho rivalové se namísto nepříjemných otázek na jeho adresu spíše dohadovali mezi sebou. Romney minulý týden vyhrál první republikánské primárky v Iowě a televizní debata neotřásla jeho pozicí hlavního favorita ani v těch následujících, které se v úterý konají ve státě New Hampshire.

Jeho prozatímní postavení lídra mezi republikány podle pozorovatelů potvrdili i jeho protikandidáti, kteří na něj v debatě překvapivě příliš neútočili a soustředili se spíše na slovní přestřelky mezi sebou navzájem. Data z průzkumů totiž dávají Romneymu naději na vítězství nejen v New Hampshire, ale i v dalších primárkách v Jižní Karolíně, které budou 21. ledna. Ostatní uchazeči o prezidentskou nominaci tak nyní bojují spíše o to, kdo skončí na předních místech za Romneym a kdo z nich bude mít v následujících měsících větší šance získat nad ním převahu.
   
Primárky v Iowě kartami republikánských kandidátů poněkud zamíchaly - na druhém místě, jen osm hlasů za Romneym, skončil někdejší pensylvánský senátor Rick Santorum, kterého průzkumy neřadily mezi favority. Až za ním se v počtu získaných hlasů ocitli texaský kongresman Ron Paul, bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich a texaský guvernér Rick Perry, pro kterého byl výsledek značným zklamáním.

Rick Santorum
Zdroj: Eric Gay/AP/ČTK

Romney se pouštěl do Obamy
   
V sobotní televizní debatě, po níž bude následovat ještě jedna debata dnes, Romney své republikánské soupeře místy zcela ignoroval a pouštěl se spíše do polemiky se současným prezidentem Barackem Obamou. Vyčítal mu kupříkladu, že chce ze Spojených států „vytvořit sociální stát evropského střihu“ a že svými opatřeními zhoršuje tíživou ekonomickou situaci.
Kritizoval také jeho postoj k Íránu, který považuje za příliš měkký.
   
Zbylí kandidáti se mnohem více věnovali vzájemné kritice, čímž si podle agentury Reuters snažili vylepšit svou pozici před dalšími primárkami. Znovu tak zazněly například narážky na to, že Santorum je svými postoji příliš blízký současné vládě, a opět se hovořilo i o tom, že Gingrich nesloužil v armádě.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Mnoho lidí republikánské primárky zvedly ze židle, a to aby na nich vydělali peníze, nebo naopak aby do nich jako dobrovolníci peníze vložili. V sídle kampaně Mitta Romneyho obvolávají voliče a vysvětlují, proč mají přijít k primárkám. Telefony nestačí nabíjet. Větší zájem dobrovolníků oproti minule potvrzuje i Steve Armstrong, pod něhož spadá 10 procent voličů v Iowě. „Myslím, že za to může počet kandidátů, pozornost médií, ze které jsme v Iowě šťastní, a také obecná obava o dlouhodobé blaho této země,“ podotkl Armstrong.     

Primárky jsou jen zahřívacím kolem. Skutečná vlna dobrovolnictví se vzedme, až bude na jaře nebo v létě známo jméno soupeře Baracka Obamy.