Masivní deště udeřily na jihovýchod USA a vyžádaly si osm životů

Bouřkové deště si v amerických státech Jižní a Severní Karolína na jihovýchodě USA v neděli vyžádaly nejméně osm mrtvých. Déšť už ale podle agentury Reuters začíná slábnout. Bouře přinesla do některých částí Jižní Karolíny od pátku 500 milimetrů srážek. Jihokarolínský guvernér Nikki Haley řekl, že části státu byly zasaženy tisíciletými dešti. Hladina řeky Congaree je na nejvyšší úrovni od roku 1936. „Pokud jste doma, zůstaňte tam,“ vyzval guvernér obyvatele.

Jižní Karolína hlásí v souvislosti s deštivým počasím šest mrtvých . Z toho čtyři lidé zahynuli při dopravních nehodách. Další dvě oběti na životech zaznamenaly úřady v Severní Karolíně.

Přívalové deště zaplavily dálnice podél pobřeží Jižní Karolíny mezi městy Charleston a Georgetown. Devítitisícový Georgetown se ocitl z větší části pod vodou a čtyři významné dálnice vedoucí do města byly uzavřeny. „Lidé jsou evakuováni ze svých domovů ve člunech,“ řekla mluvčí okresu Jackie Broachová.

Mohutné lijáky přinesly do Karolíny tisíciletou vodu (zdroj: ČT24)

Záplavy rovněž postihly Columbii, hlavní město státu, kde se hladina řeky Congaree podle místních úřadů během 12 hodin zvedla o tři metry. Obyvatelé si mají převařovat vodu určenou k pití, protože je narušeno potrubí. Úřady rovněž občany vyzvaly, aby raději nevyjížděli na silnice. V osmi městech regionu včetně Columbie platí zákaz nočního vycházení. Místní školy a univerzity zrušily pondělní vyučování a přednášky.

Kvůli velké vodě byla na více než stokilometrovém úseku uzavřena důležitá dálnice na východním pobřeží USA Interstate 95. Dálniční policie napočítala 315 kolizí a 318 případů zaplavení vozovky. Postižena je také železniční doprava. Nevyjel například osobní vlak z New Yorku do Miami.

Na nebývale rozsáhlé srážkové činnosti má svůj podíl i hurikán Joaquin. „Spojené státy sice zůstaly ušetřeny zásahu tohoto hurikánu, ale na druhou stranu ten vlhký tropický vzduch, který s sebou hurikán přinesl, přispěl k zesílení už tak intenzivních dešťů, zejména v oblasti obou Karolín. Na území té Jižní napršelo za poslední tři dny 500–600 milimetrů vody, což je pro nás až neuvěřitelné číslo, protože to je množství, které v Česku spadne v některých sušších oblastech za celý rok,“ doplnil meteorolog Michal Žák.

V Číně a na Filipínách řádil tajfun Mučike

Desetitisíce lidí musely opustit své domovy kvůli tajfunu Mučike, který v neděli dorazil k jihočínskému pobřeží. Tajfun, který provázel vichr o rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, zabil nejméně čtyři lidi a v oblasti vyvolal záplavy. Mučike, jehož název v korejštině znamená Duha, udeřil na pevninu nedaleko pobřežního města Čan-ťiang v provincii Kuang-tung, uvedla čínská meteorologická služba.

Následky tajfunu Mučike na jihovýchodním pobřeží Číny
Zdroj: Reuters/Stringer

Tamní národní meteorologický ústav vydal kvůli živlu nejvyšší stupeň výstrahy. Kvůli tajfunu budou pravděpodobně muset změnit svoje plány tisíce lidí, kteří se během probíhajícího týdenního svátku v Číně chystají na cesty.

Na Filipínách se poté, co se nad nimi Mučike přehnal, pohřešuje 23 rybářských lodí s více než 120 členy posádky.

V Guatemale stoupá počet obětí sesuvů půdy

Počet obětí sesuvů půdy nedaleko hlavního města Guatemaly stoupl na nejméně 131. Dalších 300 je nadále nezvěstných, informovala agentura AFP s odvoláním na místní záchranáře. Podle agentury DPA musely být kvůli prudkým dešťům dočasně přerušeny vyprošťovací práce. Riziko dalšího sesuvu je příliš velké, řekl šéf záchranářů Sergio Cabaňas. „Nový součet bohužel ukazuje, že jsme vyprostili těla 131 lidí,“ řekl tisku mluvčí záchranářů Julio Sánchez.

Silné deště strhly ve čtvrtek v noci místního času balvany a bláto na desítky domů v obci Santa Catarina Pinula nedaleko hlavního města. Neštěstí je jedním z nejhorších sesuvů půdy, které za poslední dobu postihly chudou středoamerickou zemi.