Vichřice řádila i v Dubrovníku, v Alpách hrozí laviny

Dubrovník - Bouře postupovala Evropou na jih a zasáhla i Dubrovník. Nárazy větru tam dosahovaly rychlosti 100 kilometrů za hodinu a několik mezinárodních letů z letiště v Dubrovníku musely letecké společnosti zrušit. Silniční provoz byl přesměrován, protože jeden z významných mostů policisté uzavřeli. Mimo provoz byly několik hodin i místní trajekty spojující Dubrovník s okolními ostrovy. Také alpské země trápí špatné počasí, které komplikuje dopravu. Místy hrozí laviny.

Někteří turisté museli v Dubrovníku zůstat déle, než zamýšleli. „Bydlíme v domě dole u moře a tam to vypadalo hodně nebezpečně. Ve skutečnosti to bylo sice divoké, ale krásné,“ prohlásil jeden z turistů. Lidem ale bouře neublížila. Zítra by se silné bouřky měly stěhovat na jih Itálie.

Vichřice v Dubrovníku
Zdroj: ČT24

Počasí v západní a střední Evropě se po několika bouřlivých dnech, které měl na svědomí úder orkánu Andrea, umoudřilo. Problémy už způsobuje pouze sníh, a to zejména řidičům v horských oblastech, což ovšem v zimních měsících není nic neobvyklého. Na horách v Rakousku, na Slovensku i v Česku trvá v některých oblastech lavinové nebezpečí.

Sněhová bouře
Zdroj: ČT24

V Rakousku jsou stále uzavřené některé regionální železniční tratě, na nichž se doprava zastavila kvůli sněhu a popadaným stromům. Platí to kupříkladu pro trasy v Tyrolsku, konkrétně třeba pro spojnici horských středisek Garmisch a Reutte. Dnes dopoledne byly kvůli lavinovému nebezpečí uzavřené i některé tyrolské silnice, a to zejména ve výše položených horských údolích. Rakouští meteorologové očekávají další vydatné sněžení, a tak v následujících dnech lavinové nebezpečí určitě nepomine.

Ze sněhové pasti na vysokohorské chatě Lindauer Hütte v západorakouském Voralrbersku dnes zachránil 52 lidí vojenský vrtulník. Kvůli lavinovému nebezpečí nebylo možné z chaty ve výšce 1744 metrů nad mořem sestoupit do údolí, skupina proto musela v budově přečkat dva dny.

Stejné varování vydali i meteorologové ze Švýcarska - za posledních 24 hodin na některých místech přibylo až 40 centimetrů nového sněhu a příval vloček bude podle všeho pokračovat až do pondělka. Nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí švýcarské středisko Arosa, kde budou podle předpovědi začátkem následujícího týdne už téměř čtyři metry.

Další sníh přibyl také na Slovensku, ani tam už ale závěje život téměř neomezují. Otevřené jsou všechny horské hraniční přechody, a to i pro kamiony. Průjezdné jsou veškeré hlavní silniční tahy a problémy jsou jen na menších horských a podhorských silnicích. Několik hodin byla zcela uzavřená komunikace mezi Štrbou a Šuňavou v tatranském podhůří, kterou zafoukal sníh.

Vydáno pod