Azurové pobřeží zasáhly náhlé záplavy, zahynulo nejméně 16 lidí

Bleskové povodně ve Francii si vyžádaly nejméně 16 mrtvých, další lidé se pohřešují. Bouře a lijáky udeřily na Azurové pobřeží v noci ze soboty na neděli, zasáhly i dvě turistická centra Nice a Cannes. Rozsah materiálních škod zatím vyčíslen nebyl. Na Azurovém pobřeží jsou nyní stovky Čechů, všichni by ale podle dostupných informací měli být v pořádku.

Oběti většinou utonuly v náhlých přívalech vody. V městě Mandelieu-la Napoule si živel vyžádal životy pěti lidí, kteří zřejmě zahynuli při pokusu dostat svá auta do bezpečí. V letovisku Vallauris Golfe-Juan nalezli záchranáři v jednom voze tři mrtvé. Utopili se, když se snažili projet zaplaveným tunelem. Další tři lidé se utopili v domě pro seniory v Biotu. Tělo jedné ženy byly objeveno na parkovišti v Cannes, další oběť byla nalezena v kempu ve městě Antibes východně od Cannes. „Kempy jsou pod vodou. Dva vrtulníky převážejí do bezpečí lidi, z nichž mnozí utekli před vodou na střechu svých karavanů,“ uvedla v noci mluvčí hasičů.

Místní se shodují, že všechno se stalo neskutečně rychle – bez varování a bez času na přípravu. Během noci se ulice jindy populárních turistických destinací změnily v řeku. Masa vody neušetřila ani Nice nebo Cannes. Bouře a následné záplavy zablokovaly silnice i desítky vlakových souprav. V Nice se pod vodou ocitla slavná pobřežní promenáda, několik aut skončilo v moři, kam je odnesla záplavová vlna. „Ráno jsem hledal auto, až jsem ho objevil 300 metrů od místa, kde jsem zaparkoval. Vůbec to nechápu. Voda musela mít neskutečnou sílu. Nikdy jsem nic podobného nezažil,“ komentoval to jeden z místních obyvatel. Zničené jsou desítky domů, stovky aut ale například i sloupy elektrického vedení.

Záplavy kromě jiného zablokovaly silnice a desítky vlakových souprav se stovkami cestujících. Uzavřen musel být i hlavní pobřežní dálniční tah. Bez elektřiny zůstalo asi 27 tisíc domácností. „Zachránili jsme spoustu lidí, nyní si ale musíme dávat pozor na rabování,“ upozornil starosta Cannes Davis Lisnard.

Francouzský prezident Francois Hollande zamířil do postiženého regionu a navštívil mimo jiné dům pro seniory v Biotu, kde zahynuli tři lidé. Vyslovil pozůstalým hlubokou soustrast a podobně jako před ním premiér Manuel Valls přislíbil oblasti státní pomoc. Valls prohlásil, že tragédie jím hluboce otřásla.

Se záchrannými pracemi pomáhají i další francouzské regiony, vypsaly se pomocné sbírky. Po velké vodě ale nepřišla jen velká vlna solidarity: Policie zadržela 16 lidí, kteří se snažili katastrofy využít a rabovat v zatopených obchodech.

Češi zřejmě v pořádku, bouře se přesouvá nad Itálii

Podle Asociace cestovních kanceláří jsou na Azurovém pobřeží stovky Čechů, kteří by však podle dostupných zpráv měli být v pořádku. „Podle našich informací žádný z nich není mezi pohřešovanými nebo mezi mrtvými. Situace je ale velmi nepřehledná a může se do budoucna nějakým způsobem vyvíjet,“ sdělil ČT místopředseda asociace Jan Papež.

Na francouzském středomořském pobřeží v noci platila výstraha před bouřkou a záplavami, v neděli by se situace měla podle meteorologické služby Météo-France zlepšit. Bouře se nyní přesouvají k sousednímu pobřeží Itálie.

Vydáno pod