Cameron je připraven použít jaderné zbraně a nevyloučil odchod z EU

Britský premiér David Cameron odmítl vyloučit, že nepovede kampaň za odchod Británie z Evropské unie, pokud ostatní unijní lídři nepřistoupí na požadované ústupky ohledně britského členství.  V rozhovoru s britským nedělníkem The Sunday Telegraph předtím prohlásil, že se stanovením termínu referenda o členství Británie v EU nespěchá.

Slíbené referendum o budoucnosti Británie v Evropské unii je jedním z hlavních témat čtyřdenní konference Cameronovy Konzervativní strany, která začala v severoanglickém Manchesteru.

Britský ministerský předseda již dříve slíbil uspořádat do konce roku 2017 referendum o setrvání Británie v unijním bloku. Spolustraníky vybídl, aby byli ohledně vztahu Británie a zbytku EU trpěliví.„Jestliže nedostanu, co chci, pak nic nevylučuji,“ řekl Cameron televizní stanici BBC na otázku, zda je připraven vést Británii pryč z Unie. „Jsem ale přesvědčen, že dostaneme, co chceme.“ Cameron požaduje, aby EU umožnila Británii snížit příspěvky pro migranty z jiných zemí EU. Rovněž chce, aby Londýn získal možnost zabránit uplatňování pravidel eurozóny, která by mohla poškodit Británii. Ta podle Camerona euro nikdy nepřijme.

Otázka britského členství v EU zastínila při jednání konzervativců jiná oznámení týkající se domácí politiky. Cameron se například odmítl znovu zabývat škrty ve státních příspěvcích. Více než tři miliony pracovníků s nízkými příjmy se před Vánoci dovědí, o kolik peněz kvůli těmto změnám přijdou.

V Manchesteru začala konference britské Konzervativní strany (zdroj: ČT24)

Cameron s referendem o vystoupení Británie z EU nespěchá

V rozhovoru s britským nedělníkem The Sunday Telegraph Cameron prohlásil, že se stanovením termínu referenda o členství Británie v EU nespěchá. Jasně tak naznačil, že se referendum nebude konat na jaře 2016, jak se někteří domnívali. Sám premiér ho slíbil uspořádat do konce roku 2017. Čekalo se přitom, že termín oznámí právě na konferenci konzervativců v Manchesteru.

Premiér označil projednávání nových podmínek členství pro Británii s unijními partnery za „zatraceně těžkou práci“. Konzervativní poslance vyzval k tomu, aby projevili trpělivost stejně jako všichni jeho přívrženci. Evropští partneři prý potřebují spoustu času na zvážení požadavků britské vlády. Cameron se nebojí ani zvyšující se pravděpodobnosti, že voliči v referendu rozhodnou pro odchod země z Unie. Opakoval ale, že to záleží na vstřícnosti evropských partnerů.

Myslím si, že správná odpověď pro Británii je, aby zůstala v reformované Evropské unii. Ale vždy jsem říkal, že pokud nedostaneme, o co žádáme, tak nic nevylučuji, a myslím to velmi vážně.
David Cameron
Britský premiér (odpůrce brexitu)

Cameron: Za jistých okolností jsme připraveni použít jaderné zbraně

V rozhovoru také sdělil, že v parlamentu hodlá prosazovat souhlas s britskými vojenskými akcemi proti Islámskému státu v Sýrii. Oznámil dále, že v rámci boje posílí britskou elitní leteckou jednotku SAS (Special Air Service) a nakoupí 20 nových vojenských bezpilotních letadel typu Protectors.

Během prvního dne výročního stranického mítinku premiér rovněž prohlásil, že Británie bude připravena použít jaderné zbraně. Lídra opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna přitom obvinil, že podkopává národní bezpečnost, když tvrdí opak.

V Manchestru protestují proti konzervativcům desítky tisíc lidí

Proti sociálním škrtům a úsporným opatřením Cameronovy vlády protestují v ulicích Manchesteru desítky tisíc lidí. Demonstruje se také proti reformám veřejného zdravotního systému a proti návrhu zákona o stávkách. „Zbavíme se Toryů“ hlásá s narážkou na konzervativce jeden z transparentů, zatímco další nabádá říci „Ne zákonu konzervativců“. Odborový kongres (TUC) odhadl, že do protestního průvodu se zapojilo na 60 tisíc  lidí.

Vydáno pod