Oregonský střelec nakonec spáchal sebevraždu

Muž, který ve čtvrtek v areálu vyšší odborné školy v Roseburgu v americkém státě Oregon postřílel devět lidí, nezemřel při přestřelce s policisty, ale spáchal sebevraždu.

Útočníkem byl podle médií šestadvacetiletý Chris Harper Mercer, který před polednem místního času přišel do jedné z budov v kampusu vyšší školy ve městě Roseburg a začal pálit po lidech v učebnách. Střelec měl na sobě neprůstřelnou vestu a podle všeho i dost munice. Policie ale stále pátrá po jeho motivu.

Místní šerif John Hanlin sdělil, že oregonský patolog zkoumající tělo pachatele zločinu zjistil, že střelec si vzal život sám. Původně se předpokládalo, že ho zabila palba policistů. Útočník se totiž s nimi po vraždění v jedné z tříd dostal do přestřelky.

Šerif John Hanlin
Zdroj: ČTK/AP/Rich Pedroncelli

Muž údajně zabíjel po otázce na víru

Osmnáctiletá Kortney Mooreová vypověděla, že byla zrovna na lekci psaní, když prý oknem proletěla kulka a trefila učitele do hlavy. Pak podle ní vešel střelec a všem řekl, ať si lehnou na podlahu. Potom je vyzval, aby vstali a přiznali, k jaké víře se hlásí. Podle posledních zpráv od otce jednoho ze zraněných bylo tou špatnou odpovědí křesťanství.

Roseburg má kolem 22 tisíc obyvatel a leží asi tři sta kilometrů jižně od Portlandu na západním pobřeží USA. Samotná škola leží na kopci mimo město. Má 3300 studentů denního studia a 16 tisíc dálkových posluchačů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přístup ke zbraním v USA

Prezident Barack Obama se v reakci na tragédii znovu vyslovil pro změnu zákona o držení zbraní. USA by podle něj měly duševně nemocným lidem přístup ke zbraním ztížit. „Nějakým způsobem se tohle stalo rutinou. Podávání zpráv je rutina. Moje reakce tady na tomto pódiu končí jako rutina. Stejně jako konverzace v důsledku těchto událostí. Stali jsme se netečnými,“ uvedl Obama.

Obama se pokoušel prosadit zpřísnění zákonů už po masakru na základní škole v Newtownu v Connecticutu, kde před téměř třemi lety zemřelo 26 lidí. Mocná lobby majitelů zbraní však změnu v Kongresu zablokovala. Podle FBI Amerika jen letos zažila 45 hromadných střeleb, tedy těch, při nichž přijdou o život nejméně tři lidi.