Proti útočícím bandám zasáhla v JAR armáda

Johannesburg - Jihoafrická republika dnes nasadila armádu proti bandám, které útočí na přistěhovalce. Policie s vojáky ráno provedla razie na předměstích Johannesburgu. Přitom zatkla 28 lidí a zabavovala zbraně, drogy a munici. Je to poprvé od konce apartheidu v roce 1994, co JAR nasadila proti obyvatelům armádu.

Podle některých vysokých afrických činitelů zákrok přišel příliš pozdě. Zatímco se situace v hlavním městě relativně zklidnila, chudí lidé zaútočili na dalších místech země. „Byly zapáleny dva autobusy a jeden Mozambičan byl postřelen a nyní je v nemocnici,“ oznámil policejní mluvčí Sibongile Nkosi.

Mozambik mezitím nabídl, že autobusy odveze 9 000 svých občanů ze země. Podle štábu BBC vypukl na některých policejních stanicích chaos, když se Mozambičané snažili vyšplhat do autobusů. Odhaduje se, že zemi opustila jen tento týden 3 000 Mozambičanů. Jedna z imigrantek se rozhodla vrátit zpátky do své vlasti poté, co viděla, jak jedna z band polila jejího krajana benzínem a zapálila ho. „Stále slyším jeho křik. Křičel o pomoc, ale nikdo mu nepomohl,“ svěřila se štábu BBC.

Chudí Jihoafričané začali útočit na cizince z dalších afrických zemí před 11 dny. Podle nich jim přistěhovalci berou práci a zvyšují kriminalitu v zemi. Někteří političtí představitelé se domnívají, že tyto obavy mohou být oprávněné. Mnoho imigrantů má totiž lepší vzdělání a kvalifikaci než část Jihoafričanů, kterým byla možnost studovat odepřena kvůli apartheidu.

Nepokoje si od 11. května vyžádaly 42 mrtvých, několik z nich bylo pravděpodobně upáleno. Podle agentury Reuters z Jihoafrické republiky dnes odjelo zpět do vlasti asi 10 000 Mosambičanů. Část utečenců nachází provizorní domov v táborech.

Ohrožen může být fotbalový šampionát i turistický ruch

Světová fotbalová federace FIFA včera varovala, že pokud se kvůli nepokojům zpozdí přípravy na světový fotbalový šampionát, který má Jihoafrická republika hostit v roce 2010, bude z toho muset federace vyvodit důsledky. Panují také obavy, že země kvůli násilnostem přijde o část turistů a o pověst místa, kam se mohou uchýlit afričtí uprchlíci.

Tábor imigrantů, kteří prchají před násilnostmi v JAR.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod