Loni se na Haiti nakazilo cholerou přes půl milionu lidí

New York – Přes půl milionu lidí onemocnělo na Haiti za poslední rok cholerou, z toho skoro sedm tisíc nákaze podlehlo. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na zdroje z Panamerické zdravotnické organizace (OPS). Podle zástupce ředitele OPS doktora Jona Andruse je každý den na Haiti registrováno 200 nových případů. A jejich počet se pravděpodobně zvýší s příchodem období dešťů. „Je to jedna z nejhorších epidemií cholery v moderních dějinách,“ prohlásil.

Zárodky jihoasijského kmene cholery se na Hiati objevily koncem roku 2010. Podle výsledků vyšetřování různých institucí nemoc zavlekli do této karibské země nepálští příslušníci sil OSN. K hrozivé zdravotní situaci přispěly následky katastrofálního zemětřesení, které Haiti zasáhlo právě před dvěma lety.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera celkem snadno léčitelná.

Vydáno pod