Rusko podniklo v Sýrii další nálety, proti IS mířil podle Londýna jen jeden

Ruské letectvo podniklo v Sýrii za tři dny 60 náletů, při nichž zasáhlo více než 50 cílů spojených s radikálním Islámským státem (IS). Podle Andreje Kartapolova z ruského generálního štábu se údery ještě zintenzivní. Britský ministr obrany Michael Fallon ale dopoledne tvrdil, že za posledních 24 hodin pouze jeden ruský útok mířil proti IS, zbytek prý byl veden proti jiným cílům, například proti syrské opozici bojující proti autoritářskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Podle syrské exilové organizace SOHR přišlo za čtyři dny ruských náletů o život nejméně 39 civilistů, z toho osm žen a osm dětí. O život přišlo 12 bojovníků IS a dva povstalci z fronty An-Nusra napojené na mezinárodní síť Al-Káida. Podle syrských ochránců lidských práv ale jde jen o ty oběti, které se podařilo ověřit.

Rusové zahájili útoky ve středu. Podle Kartapolova jsou prováděny nepřetržitě a v celé hloubi syrského území. Rusko prý předem Spojené státy upozornilo na své nálety a doporučilo, aby USA zastavily lety v oblastech, kde operuje ruské letectvo. „Američané nám řekli, že v této oblasti není nikdo jiný než teroristé,“ tvrdil rovněž Kartapolov. „Za tři dny se nám podařilo narušit materiálně-technickou základnu teroristů a podstatně omezit jejich bojový potenciál.“ V řadách IS prý nastala panika a bojovníci opouštějí oblasti, které kontrolovali. „Kolem 600 ozbrojenců opustilo své pozice a snaží se odejít do Evropy,“ řekl Kartapolov.

Západ ruské akce kritizuje

Ruské akce se ale setkávají s kritikou Západu. Britský premiér David Cameron prohlásil, že ruská intervence v Sýrii situaci jen zhoršuje a podporuje „řezníka" (syrského prezidenta) Bašára Asada. „Naše důkazy ukazují, že používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují Syrskou svobodnou armádu (FSA) bojující proti Asadovi,“ řekl v rozhovoru pro list The Sun ministr Fallon. Dodal, že ruské nálety podporují Asada a prodlužují utrpení lidí. Páteční nálety, které vedlo Rusko třetí den za sebou, byly podle Londýna namířeny převážně proti oblastem, které jsou pod kontrolou povstalců, a nikoli radikálů z Islámského státu.

„Tyto pseudosenzační zprávy jsou totální nesmysl. Nejsou ničím doloženy, tím pádem nemá cenu se jimi ani zabývat. My jsme podobné provokace a pokusy o dezinformaci čekali, jsme na to připraveni. Tyto praktiky pro nás nejsou nic nového,“ odmítá kritiku mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. „Bráníme sami sebe, bráníme občany Ruska před teroristickou hrozbou, protože je lepší dělat to za hranicemi než uvnitř naší země. Tohle posouzení je důkladné a přesné,“ prohlásil ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Moskvu kritizoval v pátek i americký prezident Barack Obama. Podle něj Rusko nerozlišuje mezi radikálními islamisty a umírněnými povstalci. Přístup Kremlu k syrskému konfliktu je podle šéfa Bílého domu recept na katastrofu. „Dokud bude Rusko zabíjet bojovníky umírněné opozice, které jsme my vycvičili, dokud bude podporovat Asadův režim, bude mezi námi panovat napětí. Nikdy nedopustíme, aby se ze Sýrie stalo bojiště mezi americkými a ruskými zájmy. To by byla hloupá strategie pro všechny,“ řekl Obama.

Postup Ruska kritizuje nejen Západ, ale také Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby Putin znovu zvážil ruskou misi v Sýrii; Rusové podle Ankary nekladou důraz na ochranu civilních životů. Erdogan řekl, že Moskva přislíbila Turecku vést nálety proti radikálům, místo toho je prý ale terčem umírněná opozice.