Život syrských běženců v Rusku není žádné peříčko, chtějí na Západ

Tisíce Syřanů se rozhodly uprchnout před občanskou válkou do Ruska, tamní úřady jim ale nevycházejí vstříc – často běžencům neprodlouží povolení k pobytu, uprchlíci musí pracovat načerno a začínají vymýšlet, jak se dostanou na Západ. Ruská média se o nich nezmiňují – raději se pouští do Unie, která podle nich současnou krizi nezvládá.

Do Ruska přijíždějí Syřané, kteří v zemi dříve studovali nebo tam mají příbuzné a známé. Po roce jim ale ruské úřady nechtějí prodloužit pobyt.

Třeba Badr Šepr bydlí v jednopokojovém bytě, nemůže oficiálně pracovat a načerno si vydělá sotva na nájem. Jeho rodiče ve válce zahynuli, dům má zničený, přesto ho ruské úřady posílají zpět do Aleppa. „Říkají mi, že je tam bezpečně, všechno je v pořádku, abych tam šel. Řekl jsem, že nemám dům, ale prý si mám postavit nový,“ řekl utečenec.

Ředitelka organizace Občanská pomoc kritizuje stát za to, že na sebe nechce vzít za běžence odpovědnost. „Říkají třeba, že nemají kompletní dokumenty. Navíc je nebezpečné vůbec migrační úřad navštívit. Běžence postaví před soud, protože jsou na území Ruské federace nelegálně,“ konstatovala Světlana Ganuškinová.

Události: Život Syřanů v Rusku (zdroj: ČT24)

Status uprchlíka získala jen šestina syrských migrantů

Od roku 2012 přišlo do Ruska údajně 12 tisíc syrských uprchlíků, ale jen dva tisíce získaly status běžence. Ve většině případů syrští uprchlíci hledají pomoc marně. „Jak slyšíme od běženců, chtějí, aby zaplatili značné sumy za to, aby procedura udělení statusu uprchlíka vůbec začala,“ podotkla Marina Leksinová z Občanské pomoci.

Uprchlíci proto uvažují o cestě na Západ. Z Ruska chce odjet i čtyřicetiletý Jasir Akla. Pokud nezíská od ruských úřadů dokumenty, před zimou zemi opustí. „Chci jen do Německa, protože tam rozumí lidem. V jiných zemích ne,“ myslí si uprchlík.

Západ si za uprchlickou krizi může sám, říká Lavrov

O syrských uprchlících na ruském území se média nezmiňují - místo toho píší o krizi, kterou Unie nezvládá. „Jde o výsledek zcela konkrétních kroků, které učinily především ty země, kam nyní uprchlíci míří,“ konstatoval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ti syrští uprchlíci, kteří se z Ruska rozhodnou odjet, zamíří nejspíš do Turecka a odtamtud se pokusí dostat za svými krajany do Německa.

Vrátit se do vlasti je pro většinu z nich nemyslitelné – válka mezi režimem prezidenta Bašára Asada, umírněnou opozicí a povstalci totiž pokračuje už skoro pět let. Už přes rok zasahuje proti Islámskému státu koalice v čele s USA, nově se rozhodla zahájit nálety také Rusko, které cílí podle svých slov na všechny teroristické skupiny bojující proti jeho spojenci Asadovi.