Za zhoršení rusko-polských vztahů mohou dva malí rošťáci

Náhrobky šesti desítek sovětských vojáků v obci Milejczyce na východě Polska poničila podle policie dvojice dětí - desetiletý chlapec a o rok mladší dívka. Z náhrobků minulý týden děti odlámaly rudé hvězdy, kvůli incidentu ostře zareagovalo ruské ministerstvo zahraničí a tradičně napjaté vztahy mezi oběma zeměmi dále ochladly.

Děti v přítomnosti psychologa vyslechl prokurátor. „Z jejich slov vyplynulo, že si hrály na hřbitově a hvězdy se jim zalíbily. Chtěly si je vzít s sebou,“ řekl policejní mluvčí Andrzej Baranowski televizi TVN 24. Nezničily prý hřbitov z nenávisti, údajně šlo o chuligánský výstřelek.

Zatímco dospělým by za vandalismus hrozilo až pět let za mřížemi, děti podle prokurátora Janusze Martyniuka do vězení nepůjdou, protože trestní odpovědnost v Polsku začíná od 13 let. Obě děti pocházejí ze stejné vesnice, obě vychovávají prarodiče, ale nejsou to sourozenci. Jejich případem se zřejmě bude zabývat soud pro mládež. 

Na hřbitově je pochováno v hromadných hrobech asi 1600 vojáků Rudé armády, kteří padli za druhé světové války v Polsku. Místní starosta minulou středu zjistil, že z 57 náhrobků někdo odtrhal rudé hvězdy a poházel je po hřbitově. Kvůli incidentu si ruské ministerstvo zahraničí povolalo polskou velvyslankyni v Moskvě Katarzynu Pelczyňskou-Naleczovou. Požadovalo, aby polské úřady potrestaly pachatele a aby vysvětlily, proč Polsko ruské hroby dostatečně nechrání. „Máme dojem, že zneucťování našich památníků je (v Polsku) součástí státní politiky, protože polské úřady sebemenším způsobem tyto činy neodsoudily,“ uvedlo už minulý týden ruské ministerstvo v prohlášení.

Vztahy mezi Polskem a Ruskem jsou tradičně napjaté kvůli historickým křivdám, jako bylo postřílení polských zajatců za druhé světové války sovětskou tajnou policií nebo poválečné nastolení komunistického režimu v Polsku. V poslední době se vztahy ještě zhoršily kvůli ukrajinské krizi.

Napětí způsobil také ruský velvyslanec, který nedávno označil Polsko za spoluviníka rozpoutání druhé světové války. Své výroky pak musel vysvětlovat na polském ministerstvu zahraničí. Některá slova vzal zpět s tím, že šlo o špatnou interpretaci, na kritice předválečné polské politiky ale trvá.

obrázek
Zdroj: ČT24