Masakr v Jižním Súdánu: Zahynuly tři tisíce lidí - hlavně ženy a děti

Juba - Více než tři tisíce lidí přišlo minulý týden o život při etnických střetech v Jižním Súdánu. S odvoláním na místní oficiální zdroje o tom dnes informovala agentura AFP. Většinu obětí podle místních zdrojů tvoří ženy a děti. Bilanci místních úřadů zatím nepotvrdily jiné zdroje. Podle dosavadních odhadů OSN přišly při kmenových střetech o život desítky, „možná“ stovky lidí. OSN také informovala o zahájení humanitární operace na pomoc obětem etnických střetů.

„Do této chvíle jsme spočetli, že zabito bylo 2 182 dětí a žen a 959 mužů,“ řekl AFP šéf správy v regionu Pibor ve státě Jonglei, kde násilnosti propukly.

Více než 6 000 ozbrojených mladých mužů z kmene Lou Nuer tu minulý týden vpochodovalo do lokality Pibor, již obývají lidé z kmene Murle, které viní z krádeže dobytka. Ozbrojení mladíci se stáhli až po zásahu jihosúdánské armády.

Jižní Súdán
Zdroj: ČT24

Podle jednoho z členů kmene Murle v oblasti došlo k masakru. Místní prý pohřešují více než tisícovku dětí, které byly údajně uneseny. Ukradeny byly také prý tisíce kusů dobytka. Ozbrojení muži během střetů zapalovali obydlí a vyrabovali nemocnici mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.
   
Etnické střety jsou jedním z největších problémů, se kterými se nejnovější stát na mapě světa Jižní Súdán potýká poté, co loni v červenci vyhlásil nezávislost na Súdánu. Za loňský rok ve státě Jonglei při útocích zlodějů dobytka a odvetných akcích podle OSN zahynulo více než 1 100 lidí a nejméně 63 tisíc muselo opustit domovy. Srpnový útok kmene Murle na vesnice kmene Lou Nuer si vyžádal nejméně 600 obětí.

Jižní Súdán
Zdroj: ČT24


   
Server CNN dnes informoval, že jihosúdánská vláda ve středu prohlásila stát Jonglei za oblast humanitární katastrofy a požádala mezinárodní humanitární organizace o pomoc.

Vydáno pod