Írán sčítá škody „krvavé“ pouti do Mekky. Bilance přesahuje 450 mrtvých

Při letošní pouti do Mekky zemřelo v tlačenici 464 občanů Íránu. Vyplývá to z nejnovější zprávy, kterou zveřejnila íránská televize PressTV. Celkem zahynulo přes 760 lidí, ale mnoho osob se stále pohřešuje. Írán měl podle původních informací asi 240 obětí.

Mnohé země, a Írán především, nejsou spokojeny s tempem, jímž Saúdská Arábie identifikuje mrtvé. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval k mezinárodnímu vyšetření incidentu. V Džiddě už o repatriaci těl mrtvých Íránců jednali ministři zdravotnictví Saúdské Arábie a Íránu.

Letošní pouti se zúčastnily dva miliony muslimů. Království kladlo od počátku důraz na zajištění bezpečnosti a povolalo 100 tisíc policistů a vojáků. Čtvrtečnímu incidentu se ale zabránit nepodařilo. Podle Rijádu do sebe narazily dva proudy putníků, z nichž jeden vyrazil ze stanového městečka v Míná mimo stanovený harmonogram.

Írán, ale také další postižené státy, obviňují Saúdské Araby ze selhání. Některé země dokonce vyzvaly, aby organizace pouti přešla na mezinárodní instituce, protože Saúdská Arábie je údajně nekompetentní.