Německý ministr navrhuje rozhodovat o přijímání migrantů už na hranicích

Německo chce o přijetí nebo odmítnutí běženců rozhodovat přímo na hranicích. Tamní ministerstvo vnitra se chystá předložit návrh zákona, který by takový postup umožnil. Na hranicích by měly vzniknout podobné tranzitní zóny, jaké nyní jsou na letištích. Podle šéfa resortu Thomase de Maiziera jsou taková opatření v souladu s evropským právem.

Podle ministra by úředníci na hranicích automaticky odmítali vstup lidem, kteří nemají šanci získat v zemi azyl. „Známe to z letišť. Tam je možné někoho zadržet, prověřit jeho žádost o azyl, a pokud je zjevně neodůvodněná, poslat ho zpátky,“ uvedl de Maiziere.

O odmítání běženců, kteří nemají šanci na azyl, přímo na hranicích mluví už delší dobu politici bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). „Musíme vyslat jasný signál, že Německo nemůže přijmout každého uprchlíka,“ řekl deníku Die Welt poslanec za CSU Stephan Mayer.

Proti návrhu de Maiziera se ale staví německé nevládní humanitární organizace. Podle nich by úředníci na hranicích odmítali i mnoho uprchlíků, kteří by měli šanci azyl v Německu dostat. Günter Burkhardt ze sdružení Pro-Asyl uvedl, že rozhodování o přijetí nebo odmítnutí běženců na letištích je už nyní problematické, protože probíhá ve zrychleném režimu a běženci často nemají právního zástupce.

Uprchlíci ve středoněmeckém Hanau
Zdroj: ČTK/AP

Vlna migrantů s cílovou stanicí právě v Německu přitom nijak výrazně neustává. Více než 6600 migrantů dorazilo během úterý do Maďarska, v drtivé většině z Chorvatska. Hranici z Maďarska do Rakouska od pondělní půlnoci do dnešního rána překročilo více než 10 tisíc běženců.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna dorazilo do Německa jen během září 270 tisíc uprchlíků.