Smí se střílet na zloděje? V Oklahomě ano

Blanchard (USA) – Osmnáctiletá matka kojence zastřelila v americké Oklahomě lupiče, který se pokoušel dostat do jejího domu. Přesto Sarah Dawn McKinleyové nehrozí žádný trest. Než vystřelila, konzultovala dokonce svůj postup na tísňové lince 911.

„Mám v rukou dvě zbraně. Mohu po něm střílet, když vleze do dveří?“ zeptala se. „Musíte udělat cokoliv, abyste se ochránila. Nemůžu vám říct, že smíte, ale udělejte, co musíte, abyste ochránila vaše dítě,“ poradila jí operátorka Diane Grahamová.

Sarah Dawn McKinleyová s dítětem
Zdroj: ČT24

McKinleyová z Blanchardu v Oklahomě prožívá mimořádně těžké období. Na Štědrý den jí zemřel na rakovinu manžel a ona zůstala sama s tříměsíčním dítětem. Na Silvestra se do jejího domu začali dobývat dva muži. Tloukli do dveří, McKinleyová před ně přisunula gauč a zavolala na tísňovou linku. „Chodil ode dveří ke dveřím a snažil se dostat dovnitř. V ruce měl nůž a ještě něco, kladivo nebo něco ostrého, čím do dveří mlátil,“ vzpomíná McKinleyová. Když pak jeden lupič vyrazil dveře, McKinleyová vystřelila. Vetřelce pak policie našla s průstřelem hrudi mezi dveřmi a pohovkou. V levé ruce ještě třímal lovecký nůž. Jeho komplic byl později zadržen; mladá maminka ani jednoho z útočníků údajně nezná.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Místní prokurátor James Walters mezitím televizi CNN řekl, že proti mladé ženě nevznese žádná obvinění, jednala totiž v sebeobraně. „Člověk má právo se chránit, stejně jako svou rodinu a majetek,“ vysvětlil Walters s tím, že operátorka podle něj mladé ženě poradila správně.

Jen o den dříve se o dva tisíce kilometrů východněji stal podobný příběh. Nedobrovolným obráncem domova byl tentokrát čtrnáctiletý chlapec a jeho mladší sestra. I tady zaplatil vetřelec životem a jeho komplice policie zatkla. Postih náctiletým střelcům přesto nehrozí. V obou státech platí velkorysé právo na ochranu obydlí: V sebeobraně lze i zabít.

Vydáno pod