Taliban povolal posily, v afghánském Kunduzu stále odolává

Navzdory vyhlášené operaci k znovudobytí severoafghánského Kunduzu je město i po 24 hodinách stále v moci Talibanu. Radikální hnutí obsadilo toto důležité centrum severu země v pondělí a například propustilo na 600 vězňů. Během úterý Taliban zřejmě přivolal do města posily, příchod vládních sil naopak komplikují barikády či rozeseté miny.

„Taliban rozmístil miny a další výbušniny kolem celého Kunduzu. To zpomalilo konvoje afghánské armády, které směřují k městu,“ řekl vysoký představitel afghánské vlády. Afghánský prezident Ašraf Ghaní upozornil, že „nepřítel rovněž používá obyvatele města jako lidské štíty“.

Podle serveru BBC News je přitom situace příliš nebezpečná na to, aby civilisté mohli město, kde žije 300 tisíc lidí, opouštět. Většina nevychází ze svých domovů a čeká, jak se události vyvinou. Taliban již uvedl, že ve městě hodlá uplatňovat přísné islámské právo šaría.

Vládní jednotky poblíž Kunduzu
Zdroj: ČTK/ČT24/BBC

Informace o počtu mrtvých jsou zatím útržkovité a je těžké je ověřit. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že od pondělí napočítalo 16 obětí, neuvedlo ale, zda se jedná o civilisty, či vojáky. Mluvčí kunduzské policie řekl, že „zabity byly stovky bojovníků Talibanu a jejich mrtvá těla leží na ulicích“.

Afghánská rozvědka tvrdí, že mezi mrtvými bojovníky Talibanu je i Mauláví Salám, nejvyšší představitel hnutí pro provincii Kunduz, jeho zástupce a pět dalších povstalců, kteří zahynuli při náletu v blízkosti kunduzského letiště. Taliban ale smrt svého stínového guvernéra provincie Kunduz popřel.

Vězni propuštění po obsazení Kunduzu Talibanem
Zdroj: ČTK/AP
  • Obsazení strategického a relativně bohatého města Kunduz je největším úspěchem hnutí Taliban od jeho svržení v roce 2001.
  • Spojené státy v úterý přiznaly, že ovládnutí Kunduzu znamená „nečekané zhoršení situace“.
  • Zároveň ale vyjádřily důvěru v afghánské bezpečnostní síly a jejich schopnost získat město znovu do svých rukou.

Zahraniční jednotky vedené Američany loni oficiálně ukončily bojové operace v Afghánistánu a asi 13 tisíc zahraničních vojáků, kteří v zemi setrvávají, se věnuje převážně výcviku afghánských bezpečnostních sil.

Do pozemních bojů v Kunduzu se zahraniční oddíly nezapojují, americká armáda ale podporuje afghánské vojáky v Kunduzu leteckými útoky. Ty v úterý pomohly vládním vojskům udržet kunduzské letiště.