Nezdar Washingtonu – Další umírněné syrské povstalce cvičit nechce

Spojené státy zastavily nábor Syřanů pro boj s islamisty. Vedení americké armády na Blízkém východě přiznává, že program výcviku nenaplňuje očekávání. Výcviku se účastní jen málo syrských dobrovolníků a někteří zběhli k radikálům.

K syrské umírněné opozici, která zahájila boje proti režimu Bašára Asada v roce 2011, se později přidaly skupiny zradikalizovaných muslimů jako An-Nusra či Islámský stát (IS). Ty se snaží získat území, které budou spravovat podle islámských zákonů.

USA se proto rozhodly podpořit vybrané umírněné rebely. „Zatímco program přehodnocujeme, přerušili jsme současný příjezd nových rekrutů ze Sýrie. Dále ale trénujeme skupiny lidí již zapojených do programu a také dál pomáháme (syrským opozičním) silám v terénu,“ uvedl mluvčí Pentagonu Peter Cook.

obrázek
Zdroj: ČT24

USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnozí uchazeči ale byli vyloučeni při výběru jako nevhodní.

Výcvikem měly projít tisíce Syřanů

Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada. V programu bylo v polovině měsíce jen asi 110 povstalců.

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo šedesáti příslušníků umírněné opozice. Některé z nich během léta unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali.

Vycvičení povstalci prý předali vojenské vybavení radikálům

Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, následně k nelibosti USA příslušníky An-Nusry označila za bratry. Mluvčí Centrálního velení amerických ozbrojených sil na Blízkém východě Patrick Ryder navíc v pátek upozornil, že Divize 30 předala šest pick-upů, munici a další vojenské vybavení islamistické frontě An-Nusra.