Německo bičuje Andrea

Berlín – Německo se připravuje na příchod orkánu Andrea. Podle předpovědi udeří na celou zemi od Baltu po Alpy. Vítr má dosahovat rychlosti 120 kilometrů v hodině. Orkán do Německa přinese vydatné dešťové a sněhové srážky, Kolín nad Rýnem se chystá na první letošní povodeň. Řeka Rúr a její přítoky už se místy vylévají z břehů.

Orkán Andrea má být silnější než předchozí bouře Ulli, která Německo sužovala do dneška, ale slabší než devastující Kyrill, který v lednu roku 2007 způsobil rozsáhlé škody nejen v Německu. V horských oblastech se dá ve čtvrtek očekávat vytrvalý déšť i čerstvý sníh.

Andrea má do nížin přihnat vítr o rychlosti až 117 kilometrův hodině, na horách mohou být nárazy orkánu ještě o stupeň prudší. Nejsilnější mají být na vrcholcích pohoří Černý les.

Kolín nad Rýnem se mezitím připravuje na první povodeň roku. Kvůli očekávaným lijákům má dále stoupat hladina Rýna, řekl šéf místní protipovodňové centrály Reinhard Vogt. Od čtvrtka tak budou v Kolíně pravděpodobně vyhlášena první omezení pro lodní dopravu.

Předchozí bouře Ulli si vyžádala několik policejních výjezdů, ale většinou způsobila jen malé škody - vyvrácené stromy a popadané střešní tašky. Nejsilněji byl zasažen sever Německa.

NC: Německo bičuje orkán (zdroj: ČT24)
Vydáno pod