V Sýrii už prý přistály desítky ruských letounů

V Sýrii přistává stále víc ruských letounů. V posledních dvou týdnech jde podle různých zdrojů nejméně o 28 bojových strojů. Agentura AFP informuje rovněž o 15 nákladních letadlech s výzbrojí a personálem. Ruská diplomacie už podle agentury Reuters připustila, že by se Moskva mohla stát součástí mezinárodní koalice útočící na pozice Islámskému státu (IS).

Rusko v poslední době zesílilo svou podporu Asadova režimu, který od něj dostává nové zbraně. „Jde jak o bojová letadla určená k úderům proti pozemním cílům, tak i supermoderní stíhačky Su-30, které jsou určeny také k vytvoření vzdušné nadvlády, to znamená, že by se teoreticky mohly dostat do křížku s letadly Američany vedené koalice,“ upozornil zpravodaj ČT Jakub Szántó. V Sýrie je rovněž nejméně deset tanků T-90.

U syrského přístavu Latákíja buduje Rusko hned několik nových vojenských základen. Navíc zahájilo operace svých bezpilotních aparátů nad syrským územím, oznámily ve čtvrtek americké zdroje. „Zároveň se mluví o tom, že je v Sýrii asi 1700 lidí, kteří vystupují jako vojenští instruktoři, což může znamenat příslušníky jednotlivých bojových uskupení,“ podotkl Szántó.

Vojenský komplex u Latakíje
Zdroj: REUTERS/www.Stratfor.com/DigitalGlobe/Handout

Ruská armáda se již údajně připravuje na nasazení bojových letounů v Sýrii. Nejmenovaný vysoký syrský činitel agentuře AFP řekl, že vojenské zapojení Moskvy znamená „obrat“.

Zajímavé je, že se Rusko vůbec netají tím, co má k dispozici, naopak se v rámci satelitního sledování aktivit na západě Sýrie zdá, že dochází k tomu, že Rusové neukrývají svá letadla, ale naopak je hrdě vystavují.
Jakub Szántó

Moskva trvá na Asadově zapojení do řešení syrské krize

Rusko připouští „teoretickou“ možnost zapojení se do koalice proti IS, ovšem pouze pokud budou splněny jeho podmínky: do společného boje proti IS bude zapojen i prezident Bašár Asad a mezinárodní vojenská operace v Sýrii bude mít mandát od OSN.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už téměř před dvěma týdny vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k „nezamýšleným incidentům“ kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků. Připomněl rovněž, že u syrských břehů se v souladu s mezinárodním právem konají pravidelná cvičení ruského vojenského námořnictva.

Rusko stupňuje vojenské aktivity v Sýrii (zdroj: ČT24)

První válečné zapojení Ruska od Afghánistánu?

Pokud bude přesun ruských vojenských složek do Sýrie oficiálně potvrzen a budou-li použity, šlo by o první oficiální zapojení Ruska do válečného dění na vzdáleném bojišti od sovětské intervence v Afghánistánu v roce 1979.