Rusko by mohlo vstoupit do koalice proti IS, naznačuje Moskva

Moskva by se mohla stát součástí mezinárodní koalice konající nálety proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Podle agentury Reuters to připustilo ruské ministerstvo zahraničí. Rusko dlouhodobě podporuje režim Bašára Asada a nyní dodává tamní armádě výzbroj. O situaci na Blízkém východě spolu budou v pondělí hovořit prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin.

Rusko připouští tuto „teoretickou“ možnost, však pokud budou splněny jeho podmínky: do společného boje proti IS bude zapojen i ruský spojenec v Damašku Bašár Asad a mezinárodní vojenská operace v Sýrii bude mít mandát od OSN.

Šéf Kremlu Vladimir Putin v rozhovoru pro americkou stanici CBS zdůraznil, že syrskou krizi je možné vyřešit pouze upevněním státní moci. „Neexistuje žádná jiná cesta, jak syrskou krizi vyřešit, než upevnění existujících státních institucí a pomoc těmto institucím v boji s terorismem,“ řekl ruský prezident. Zároveň konstatoval, že syrské vedení „je třeba povzbuzovat k dialogu se zdravou částí opozice v zájmu provedení reforem“.

obrázek
Zdroj: ČT24

V opačném případě Sýrii čeká osud Libye, řekl Putin. „Likvidace legitimní vlády vytvoří situaci, kterou vidíme v jiných částech regionu, například v Libyi, kde se rozpadly státní instituce. Podobnou situaci bohužel vidíme i v Iráku,“ dodal Putin.

  • Právě mezinárodní koalice ve čtvrtek udeřily na pozice Islámského státu celkem 22 raketami. Nálety se soustředily nejvíce v okolí iráckého Mosulu a Ramádí.

Rusko, tradiční spojenec Damašku, v poslední době zesílilo svou podporu režimu prezidenta Bašára Asada. U syrského přístavu Latákíja například staví dvě, možná i tři nové vojenské základny. Damašek také z Ruska dostává nové zbraně, prý včetně bojových letadel. Ruská flotila má svou jedinou středomořskou základnu v syrském přístavu Tartus.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už téměř před dvěma týdny vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k „nezamýšleným incidentům“ kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků. Připomněl rovněž, že u syrských břehů se v souladu s mezinárodním právem konají pravidelná cvičení ruského vojenského námořnictva.

Rusko Sýrii dodalo kromě stíhacích letadel i bezpilotní stroje, tanky a vrtulníky; v Sýrii je na 1700 ruských specialistů. Poradkyně syrského prezidenta Busajna Šaabanová prohlásila, že mezi Ruskem a USA existuje o řešení situace v Sýrii „tichá“ dohoda.

Horizont ČT24: Bude Rusko součástí koalice proti Islámskému státu? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod