Třetina syrských běženců v Německu se prý za Syřany jen vydává

Zhruba třetina běženců, kteří přicházejí do Německa a označují se za Syřany, ve skutečnosti z této blízkovýchodní země nepochází. Podle agentury Reuters to na vládní tiskové konferenci řekl mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate. Uprchlíci ze Sýrie přitom mají velkou šanci, že v Německu získají azyl.

Plate ve svém odhadu vychází z informací, jež má ministerstvo vnitra od úředníků, kteří se starají o registraci běženců přicházejících do Německa a se všemi přicházejí do kontaktu. Přesné statistiky o tom, kolik lidí se za Syřany vydává a odkud skutečně pocházejí, podle mluvčího nejsou k dispozici.

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) v srpnu vydal vnitřní směrnici, kterou umožnil, aby německé úřady přímo rozhodovaly o udělení azylu Syřanům, i když tito lidé nevstoupili na území Evropské unie v Německu. Vzhledem k trvající válce v Sýrii přitom mají Syřané velkou šanci azyl v Německu získat.

Po zveřejnění vnitřní směrnice BAMF mnoho běženců, kteří se do té doby zdržovali v Maďarsku, získalo dojem, že je Německo automaticky přijme. Tisíce se jich v následujících týdnech přesunuly vlakem přes Rakousko do Bavorska.

Bavorští představitelé kvůli tomu kritizovali vládu kancléřky Angely Merkelové, podle nich svým postupem vyvolala chaos a dostala Německo do situace, kdy příchod běženců jen obtížně zvládá.

Německý ministr vnitra: EU musí najít způsob, jak omezit imigraci

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére zopakoval mezitím v televizi ZDF svůj návrh na stanovení pevných kvót na počet přistěhovalců, po jejichž vyčerpání by už EU žádné uprchlíky nepřijímala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle de Maiziéra není možné, aby do EU přišli všichni, kdo si to přejí. „Musíme pracovat na tom, abychom měli faktickou horní hranici pro počet přistěhovalců. Jinak se s tím nezvládneme vypořádat,“ řekl ministr. Odmítl přitom kritiku opozice, že se snaží EU odříznout od světa. „O nějakém odříznutí od světa rozhodně nemůžeme mluvit, když jen do Německa dorazí 800 tisíc běženců,“ prohlásil.

Ministr také zopakoval svůj návrh, aby EU stanovila „velkorysé kvóty“ pro přijímání uprchlíků. „Přitom bychom měli sami vyzvedávat žadatele o azyl na místě, abychom vyřadili ze hry pašeráky lidí. Ale když se kvóty naplní, měli bychom uprchlíkům říct: Teď už není způsob, jak se do Evropy dostat, možná to půjde příští rok,“ řekl.

Do Německa už letos přišlo přes půl milionu migrantů (zdroj: ČT24)

De Maiziére rovněž nepřímo kritizoval kancléřku Angelu Merkelovou za to, že podpořila automatické udělování azylu syrským běžencům, a tím je motivovala k cestě z Maďarska do Německa. „Kvůli rozhodnutí, že Německo bude přijímat lidi z Maďarska, se situace vymkla kontrole. Přišlo tak velké množství běženců, že už nebylo možné zachovat řád v péči o ně,“ řekl ministr.

OSN nečeká zpomalení proudu uprchlíků do Evropy

Podle Dominika Bartsche z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který je v UNHCR koordinátorem pro Irák, je současné tempo, jakým se uprchlíci z Blízkého východu přesouvají do Evropy, jenom „špičkou ledovce“. Sdělil rovněž, že se připravuje evakuace půl milionu Iráčanů v případě, že bude zahájena bitva o severoirácký Mosul. 

Mnoho lidí je na útěku nejenom v Sýrii, ale také v sousedním Iráku. UNHCR očekává, že do konce roku bude potřebovat humanitární pomoc 3,2 milionu Iráčanů. Irácká armáda a její spojenci bojují proti radikálům z Islámského státu (IS) na západě a severu země.

IS loni začal obsazovat provincii Anbár a také severní části Iráku. Jako první velké město mu do rukou padl Mosul. Irácká armáda se zde připravuje na ofenzivu. Pokud boj o toto dvoumilionové město začne, je OSN připravena pomoci evakuovat 500 tisíc lidí, uvedl Bartsch.