Maďarské vládě protesty proti ústavě žíly netrhají

Budapešť - Pondělní demonstrace proti nové ústavě v Maďarsku dokazuje, že země je svobodným a demokratickým státem. Prohlásil to mluvčí maďarského premiéra, který zároveň zpochybnil tvrzení organizátorů, podle nichž přišlo před budovu opery v Budapešti demonstrovat skoro 100 000 lidí. Podle mluvčího jich bylo maximálně osm tisíc.

Znepokojení s děním v zemi dnes vyjádřil šéf francouzské diplomacie Alain Juppé, podle jehož názoru je v Maďarsku nyní problém a je povinností Evropské komise ověřit, zda nové maďarské ústavní dokumenty respektují právní stát a základní demokratické hodnoty.

Novou ústavu prosadila konzervativní vláda Viktora Orbána, zavádí například větší kontrolu vlády nad centrální bankou nebo nad soudy a obsahuje nacionalistické prvky. Země se už podle ústavy oficiálně nejmenuje Maďarská republika, nýbrž jen Maďarsko. Ústava rovněž otvírá možnost pro etnické Maďary žijící mimo Maďarsko získat volební právo. Další ústavní dodatek uvaluje na opoziční socialisty, jakožto následníky bývalé komunistické strany, odpovědnost za zločiny komunismu. Socialistická strana je výslovně označena za „zločineckou organizaci“.

Před maďarskou státní operou demonstranti v pondělí mimo jiné žádali i odstoupení Orbána. Rozešli se krátce po 23:00. Policie předvedla jednoho člověka, který údajně ignoroval její pokyny. K jiným narušením veřejného pořádku prý nedošlo.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod