Mezi Srbskem a Chorvatskem to kvůli migrantům pořádně jiskří

Chorvatsko zakázalo vstup srbských aut na chorvatské území, srbští občané mají vstup nadále povolený. Stalo se tak poté, co Srbsko ve středu večer zastavilo cesty všech chorvatských nákladních aut na své území a přepravu zboží z Chorvatska. Podle tamního ministra vnitra Nebojši Stefanoviče šlo o odvetu za předchozí obdobné opatření Záhřebu.

Podle chorvatského ministra vnitra Ranka Ostojiče mají srbští občané nadále vstup do Chorvatska povolený, auta ne. Srbská televize odvysílala záběry z noci, na nichž bylo vidět, jak chorvatští pohraničníci vracejí Srby zpátky. Ostojić nicméně prohlásil, že se jednalo pouze o problém s pasy. „Co se týká (srbských) občanů, ti mohou do Chorvatska vstupovat,“ řekl chorvatský ministr. „Naše hranice je rovněž otevřená pro jakákoli vozidla, která nejsou registrována v Srbsku. Autobusy se srbskou registrací nebudou do Chorvatska vpuštěny,“ dodal.

Chorvatsko ve středu odpoledne sice na hlavním přechodu obnovilo dříve zastavený provoz osobních vozidel ze Srbska, nákladní auta ze srbského území však mají kvůli obavám z přílivu migrantů stále zakázaný vjezd. „Od této chvíle srbská policie nepovolí na žádném hraničním přechodu průjezd žádného nákladního vozidla s chorvatskou registrační značkou ani žádného kamionu vezoucího zboží původem z Chorvatska,“ řekl ve středu večer srbský ministr Stefanović.

Chorvatské ministerstvo vnitra prohlásilo, že auta registrovaná v Srbsku nemohou do odvolání vstoupit do Chorvatska. Vláda v Záhřebu se omezováním dopravy snaží Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska, a ulevilo tak Chorvatsku, zaplavenému množstvím uprchlíků. Do Chorvatska dorazilo za poslední týden přes 40 tisíc migrantů mířících do západní Evropy.

Stále se měnící situace na hlavním přechodu Bajakovo-Batrovci se v noci na středu vyhrotila poté, co ho na srbské i chorvatské straně uzavřely kamiony na protest proti chorvatské blokádě srbské nákladní dopravy. Záhřeb k tomu přistoupil v pondělí jako k odvetnému opatření vůči Bělehradu za to, že Srbové údajně pouští do Chorvatska příliš velké množství běženců. V úterý chorvatské úřady vjezd obnovily jen částečně pro kamiony s nebezpečným nebo rychle se kazícím nákladem.

Ve středu přišel do Maďarska rekordní počet migrantů

Do Maďarska dorazilo během středy 10 046 uprchlíků, což je rekordní počet. Většina jich sem přišla z Chorvatska. Doposud nejvíce běženců za jediný den bylo v Maďarsku napočítáno 14. září, kdy na maďarské území vstoupilo 9380 migrantů. Bylo to v předvečer uzavření maďarsko-srbské hranice, které Budapešť předem avizovala.

Plot na maďarsko-chorvatské hranici
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Dříve většina uprchlíků utíkajících z Blízkého východu, Asie a Afriky před válečnými konflikty nebo bídou proudila přes Srbsko. Ve snaze zastavit příval migrantů vybudovalo Maďarsko na hranici se Srbskem plot. Toto opatření zafungovalo, ale jen krátkodobě, protože uprchlíci zamířili ze Srbska do Chorvatska, přes které se opět dostávají na maďarské území. Bariéru s žiletkovým drátem začalo pak Maďarsko stavět i na hranici s Chorvatskem.

Z 10 046 migrantů zaznamenaných v Maďarsku ve středu přišlo 9939 přes Chorvatsko. Po přechodu chorvatsko-maďarské hranice většinu běženců maďarské úřady rovnou převážejí k hranici s Rakouskem, odkud migranti pokračují do Německa.