Egypt má dnes napilno: Soudí Mubaraka a volí parlament

Káhira - V Egyptě pokračoval soudní proces s bývalým prezidentem Husním Mubarakem, který je obviněn ze spoluúčasti na zabití 850 protivládních demonstrantů a z nastolení tyranie v zemi. Řízení bylo po hodinové řeči prokurátora přerušeno a bude pokračovat ve středu. Exprezidentovi hrozí trest smrti. Do poslední etapy zároveň vstupují volby do dolního komory egyptského parlamentu, o jejímž složení má být jasno do poloviny ledna.

Prokurátor při dnešním stání obvinil Mubaraka z toho, že za 30 let, kdy Egyptu vládl, nastolil tyranii. Exprezidenta dnes stejně jako v minulých případech k soudu přinesli na nosítkách, protože je nemocen. Proces se protahuje mimo jiné kvůli procedurálním sporům. Poslední slyšení se konalo v září a poté bylo kvůli požadavku na výměnu soudce Ahmada Rifáta odsunuto až na konec prosince. Soudce i porota však po přezkoumání zůstali beze změn.

Prokurátor Mustafá Sulajmán:

„Mubarak nechal rozšířit korupci, otevřel dveře svým známým a blízkým a zničil zemi, aniž za to zaplatil. Byl tyranským vůdcem, který chtěl moc předat synovi Gamálovi. Zasluhuje, aby skončil v ponížení a zbavený cti. Dostal se z prezidentského paláce do klece pro obžalované a měl by následovat nejtěžší trest.“

Prokurátor Mustafá Sulajmán dnes v hodinové řeči předkládal argumenty obžaloby. Pak bylo řízení přerušeno a bude pokračovat ve středu. Obžaloba má na přednesení svých argumentů tři dny. Proces se koná v budově policejní akademie na káhirském předměstí a budovu stejně jako v minulých případech chrání policisté i vojáci. V soudní síni mohou být novináři, ale jednání na rozdíl od prvních stání nepřenáší televize.

Pokračuje soud s Mubarakem (zdroj: ČT24)

Bývalému egyptskému prezidentovi, který je souzený spolu se svými syny Gamálem a Aláem, exministrem vnitra Habíbem Adlím a dalšími šesti vysokými policejními důstojníky, v případě uznání viny hrozí až trest smrti. Panují obavy, že kvůli svému zdravotnímu stavu nebude schopen proces absolvovat až do konce, zvlášť pokud by se dále protahoval.

Začíná třetí etapa voleb

V Egyptě také dnes začíná první kolo třetí a poslední etapy voleb do dolní komory parlamentu, Lidového shromáždění. Své poslance si zvolí Egypťané z posledních devíti provincií. První dvě etapy se konaly od 28. listopadu a od 14. prosince. V Káhiře bude rovněž pokračovat soud s exprezidentem Husním Mubarakem, který je obviněn z podílu na zabití 850 demonstrantů při nepokojích začátkem loňského roku.

V prvních svobodných volbách po únorovém odchodu Mubaraka bude dnes hlasovat 15 milionů registrovaných voličů. Ve dvou třetinách země, kde již hlasování proběhlo, zatím většinu získaly islamistické strany.

Vydáno pod