Tunisko by mohlo vydat Kaddáfího premiéra Libyi

Tripolis – Během své první návštěvy Libye připustil tuniský prezident Munsif Marzúkí, že by tuniská vláda mohla vydat Libyjcům bývalého premiéra Bagdádího Alího Mahmúdího, který byl ve funkci šéfa vlády během posledních pěti let existence režimu Muammara Kaddáfího. Během libyjského povstání se Mahmúdímu podařilo uprchnout do sousedního Tuniska a libyjská povstalecká vláda požaduje jeho vydání.

Marzúkí, který přijel do Tripolisu v pondělí, sice připustil ono vydání, ale stanovil podmínku, že se Mahmúdímu dostane spravedlivého soudu a že mu nebude ublíženo. Na tiskové konferenci, kterou měl společně s libyjskou hlavou státu a předsedou Přechodné národní rady (NTC) Mustafou Muhammadem Abdalem Džalílem, tuniský prezident prohlásil, že bývalý libyjský premiér by mohl být vydán, až budou v Libyi zřízeny demokratické a občanské instituce.   

Marzúkí se dostal do čela Tuniska po lidových nepokojích, které počátkem loňského roku přivodily pád autokratického prezidenta Zína Abidína bin Alího. Ten byl v listopadu v nepřítomnosti odsouzen k pěti letům vězení.

Libyjská cesta k osvobození od Kaddáfího tyranie byla mnohem krvavější a delší

Zatímco bin Alí uprchl z Tuniska během prvního měsíce nepokojů, Kaddáfí bojoval s věrnými jednotkami proti povstalcům přes půl roku a nebýt vojenské intervence NATO, byl by je patrně rozdrtil. V říjnu jim nakonec padl do rukou a byl ihned zavražděn.

Libyjci zabili také některé jeho syny a mediálně známého Sajfa Isláma zajali. Slibují, že mu připraví řádný soud, ale zatím to v zemi, která na rozdíl od Tuniska nemá zatím pořádně fungující justici a státní správu, není příliš možné. Libye je navíc kritizována mezinárodním společenstvím, že pro Sajfa Isláma nepřipravila důstojné podmínky věznění.

Tuniské nepokoje ze začátku loňského roku byly inspirací k revolucím, které kromě Libye následovaly v mnoha arabských státech a v některých dosud trvají.