Studenti se střetli s mexickou policií kvůli zmizelým kolegům

Zhruba dvě desítky zraněných si vyžádal střet studentů s policií v mexické provincii Guerrero. S odvoláním na úřad veřejné bezpečnosti o tom informoval místní tisk. Studenti se chystali uctít památku 43 svých kolegů, kteří téměř před rokem zmizeli. K násilí došlo poté, co jim policie zabránila v cestě na místo akce v provinční metropoli Chilpancingo de los Bravo.

Při potyčce s policií utrpělo zranění údajně kolem 15 studentů univerzity ve městě Ayotzinapa a šest policistů. Mladíci se chtěli zúčastnit protestní akce v asi 80 kilometrů vzdáleném Chilpancingu. Desítku autobusů se studenty ale zastavil kordón asi 200 policistů. Následně vypukly násilné střety. Mladíci zapálili jeden z poblíž stojících nákladních vozů a na policisty házeli zápalné lahve. Policie se dav snažila rozehnat slzným plynem.

Loni 26. září unesli policisté ve městě Iguala v provincii Guerrero 43 studentů a předali je zločinecké organizaci. Podle vládního vyšetřování za akcí stál již zatčený starosta města José Luis Abarca, který se chtěl zbavit nepohodlných studentů. Členové gangu se již přiznali, že mladíky zabili a jejich těla spálili. Dosud se ale podařilo nalézt pozůstatky jen dvou z nich.

Střety studentů s policií v Mexiku (zdroj: ČT24)

Případ v Mexiku vyvolal vlnu protestů proti korupci a násilí v zemi. Rodinní příslušníci údajných obětí pochybují i rok po zmizení svých blízkých o pravdivosti oficiální verze vyšetřování a požadují další přešetření případu. Ve čtvrtek rodiče zmizelých studentů přijme i prezident Enrique Peňa Nieto, jehož popularita touto kauzou značně utrpěla.

Na den prvního výročí únosu studentů, které připadá na sobotu, plánují organizátoři velký protestní pochod v hlavním městě Mexika.