Čína podanou ruku Tchaj-wanu neodmítla

Peking - Čína dnes naznačila, že neodmítá určité usmíření s Tchaj-wanem a respektuje přání tchajwanského lidu zůstat zatím svým vlastním pánem. Byla to první odpověď Pekingu na inaugurační projev nového tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua. Ten se v úterý ujal funkce a vyzval k normalizaci hospodářských a kulturních vztahů s Pekingem, distancoval se od úsilí svého předchůdce o formální vyhlášení nezávislosti na pevninské Číně, zároveň ale odmítl jakákoli jednání o sjednocení s ní.

„Chápeme tchajwanské krajany, důvěřujeme jim a zajímají nás,“ prohlásil čínský ministr pro tchajwanské záležitosti Čchen Jün-lin. Peking tak dal najevo, že nespěchá se svým dlouhodobým plánem přivést ostrov, který považuje za nedílnou součást čínského území, pod svou vládu.

Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství komunistů v kontinentální Číně stal útočištěm nacionalistů z Čankajškova Kuomintangu. Čínská lidová republika (ČLR) na pevnině i Čínská republika na Tchaj-wanu se pokládají za legitimní představitele čínského národa. Peking ovšem považuje Tchaj-wan za „dosud neosvobozenou“ provincii ČLR, odmítá jakékoli kroky ostrova směřující k nezávislosti a prohlašuje, že ho přivede zpět pod svou vládu, a to i s pomocí síly, bude-li to nezbytné.