Bukurešť na maďarský plán zbudovat na hranici plot reaguje cvičením armády

Mezi Budapeští a Bukureští pokračuje ostrá diplomatická přestřelka, kterou vyvolává maďarský plán zbudovat ochranný plot na hranicích mezi oběma zeměmi. Rumunsko to považuje za „autistický a nepřijatelný čin“ a zahájilo v pohraniční župě Timiš vojenské cvičení, které má testovat vojsko pro případ, že by se muselo vypořádat s přílivem uprchlíků.

Aurescu: Maďarský plán je autistický

Šéf rumunské diplomacie Bogdan Aurescu prohlásil, že maďarský plán stavby plotu je „autistický a nepřijatelný čin odporující duchu Evropské unie". Ministerstvo vnitra ohlásilo, že armáda v Timiši na hranici se Srbskem a Maďarskem testuje svou připravenost pro případnou akci vůči uprchlíkům. Ti se zemi zatím vyhýbají. Armáda prý do oblasti přesunula posily a dodatečný vojenský materiál.

  • Rumunsko je členem EU, ale na rozdíl od Maďarska nikoliv schengenského prostoru, i když se k němu chce připojit. Bukurešť patří k zemím, které nesouhlasí se zavedením kvót pro přerozdělování uprchlíků, ale ohlásilo, že je ochotno jich 1785 přijmout dobrovolně.

Szijjartó: Váš premiér čelí obvinění

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjartó na rumunskou kritiku tvrdě reagoval. „Čekali bychom víc zdrženlivosti od ministra zahraničí státu, jehož premiér čelí trestnímu stíhání," prohlásil Szijjartó s narážkou na osud předsedy rumunské vlády Victora Ponty, který byl minulý týden po několika měsících vyšetřování obžalován z korupce, padělání listin a praní špinavých peněz.

Maďarské ploty už stojí na hranicích se Srbskem a částečně i s Chorvatskem. Mají uchránit Maďarsko před mohutným proudem běženců mířících na západ Evropy přes Balkán. A přesměrovat jej přes jiné státy. „Jsme stát s více než tisíciletou historií, během níž jsme museli bránit nejen sami sebe, ale mnohokrát i celou Evropu. Právě to se děje i teď, ať se to rumunskému ministru zahraničí líbí nebo ne," tvrdí Szijjartó. Jeho úřad si na pondělí pozval rumunského velvyslance v Budapešti ke „konzultacím".

Maďarský voják upravuje ostnatý drátu na plotu u městečka Asotthalom
Zdroj: Reuters
  • Szijjartó se už v minulých dnech rozhádal s kolegy z Chorvatska, Itálie a Řecka. Záhřeb v sobotu obvinil z ostudného chování a ohrožování maďarské svrchovanosti, řecká vláda podle maďarského ministra lže a italská by se měla zabývat svými vlastními problémy, ne kritikou maďarského postupu. „Budu dál používat ostrá slova, kdykoli bude naše země bezdůvodně napadena," řekl novinářům s tím, že na diplomatické zdvořilosti není v nynější situaci čas.
Reportáž: Uprchlíci na pouti Balkánem (zdroj: ČT24)

Pintér a Stefanović otevřeli přechod Röszke-Horgoš

Ministři vnitra Maďarska a Srbska Sándor Pintér a Nebojša Stefanović symbolicky odstranili plot z ostnatého drátu, který přehrazoval hlavní silnici spojující Budapešť a Bělehrad. Hraniční přechod Röszke-Horgoš byl uzavřen minulé pondělí. Umožnilo to prý zklidnění situace kolem běženců. „Situace si vyžádala, aby přechod byl uzavřen. Spolu se srbskými kolegy byly ale problémy vyřešeny a podmínky pro otevření přechodu byly naplněny," sdělil Pintér.

Hraniční přechod Röszke-Horgoš před demontáží plotu
Zdroj: Duarte Sa/Reuters

Přechod je považován za hlavní vstupní bránu ze Srbska do Evropské unie. Asi dva kilometry vzdálený železniční přejezd, který byl místem násilných incidentů, zůstává uzavřený. Minulou středu použila maďarská policie u železničního přechodu v Röszke slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří se snažili dostat do Maďarska. Srbsko kvůli maďarské policejní akci na hranici vyjádřilo „co nejostřejší protest". K přechodu se pak sjelo více než sto příslušníků maďarské pořádkové policie i členové protiteroristických jednotek.

Arjavec: Můžeme přijmout 9 tisíc uprchlíků

Slovinský ministr zahraničí Karl Arjavec prohlásil, že jeho země může na svém území dočasně přijmout nanejvýš 9 tisíc uprchlíků. Větší kapacitu pro jejich ubytování nemá. Slovinská diplomacie je prý v trvalém kontaktu s Rakouskem a Německem ve snaze uprchlickou krizi zvládnout.

Uprchlický tábor u chorvatsko-slovinské hranice
Zdroj: Marijan Murat/ČTK/DPA

Podle slovinských úřadů zatím z Chorvatska do země přicestovaly dva tisíce běženců, z nich polovina během soboty. Premiér Miro Cerar v sobotu večer na mítinku ve městě Novo Mesto ocenil práci slovinské policie a prohlásil, že o přílivu běženců opakovaně hovořil s chorvatským partnerem Zoranem Milanovičem. "Slovinsko musí v nynější situaci projevit solidaritu, ale vzhledem k mimořádně vysokému počtu uprchlíků je také třeba důsledně plnit přijatá opatření," vyjádřil se Cerar.

Zpravodaj ČT Karel Rožánek o situaci v chorvatském Tovarniku (zdroj: ČT24)