V Afghánistánu letos zemřelo přes 560 vojáků ISAF

Kábul – Letos při bojích v Afghánistánu zemřelo víc než 560 vojáků Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF). Je to druhý nejvyšší počet za deset let války proti Talibanu. Podle zdrojů OSN násilí v Afghánistánu stoupá, a to v době, kdy NATO předává kontrolu nad bezpečností afghánským silám.

V Afghánistánu letos zemřelo ve vojenské službě 417 Američanů a 45 Britů. Loni byl sice počet obětí v řadách ISAF vyšší – 711, i tak je ale letošní počet druhý nejvyšší za posledních deset let. Války v Afghánistánu se za dobu jejího trvání zúčastnilo i více než 7000 českých vojáků, z nichž pět v této zemi přišlo o život. 

Nejvyšší cenu ale stále platí afghánští civilisté. Celková letošní bilance počtu civilních obětí v Afghánistánu sice zatím není známá a bude zveřejněná v polovině ledna. OSN nicméně uvedla, že počet civilistů zabitých při násilí v zemi stoupl během první poloviny letošního roku o 15 procent na téměř 1500 obětí. 

A s rokem 2012 přicházejí i obavy ze zhoršení bezpečnostní situace v zemi, protože k dnešku odtud odchází 10 tisíc amerických vojáků. Další je pak budou následovat. Také ostatní země snižují počty svých vojáků v misi a do roku 2014 mají být z Afghánistánu odsunuti všichni příslušníci bojových sil NATO.

Vydáno pod