Chorvatsko povzbuzuje migranty k páchání trestného činu, zlobí se Budapešť

Chorvatsko nezvládá nápor tisíců migrantů, část z nich začali v autobusech svážet na maďarskou hranici. Zde už vzniká další plot, který by je měl zastavit. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó kritizoval Záhřeb, že svými kroky povzbuzuje tisíce migrantů, aby páchaly trestný čin a nelegálně překračovaly hranice. Zároveň zopakoval tři maďarské návrhy na řešení uprchlické krize: vytvořit síly EU schopné ochránit hranice Unie před přílivem migrantů, financovat uprchlické tábory na Blízkém východě a poskytnout finanční pomoc tranzitním zemím na uprchlické trase.

Od středečního rána vstoupilo na území Chorvatska přes 17 tisíc migrantů. Většina z nich v zemi nechce zůstat. Od chvíle, kdy začal jejich největší příliv, požádala v zemi o azyl jen jedna žena s dětmi. Chorvatsko už uzavřelo sedm z osmi přechodů na hranicích se Srbskem (kromě Bajakovo-Batrovci) a premiér Zoran Milanović prohlásil, že země se sice o migranty proudící do země ze Srbska postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Chorvaté vozí běžence na hranice, Maďaři je převážejí k Rakousku

Na chorvatsko-maďarskou hranici k přechodu Beremend přijely odpoledne první autobusy s asi 1700 uprchlíky z Tovarniku. Maďarská policie je odváží do dvou registračních center - v obci Szentgotthárd u rakouské hranice a ve Vámosszabadi, které leží u slovenské podunajské obce Medveďov, asi 50 kilometrů od hranic s Rakouskem. Vlaky převážející migranty z Chorvatska jezdí do maďarské obce Magyarbóly nedaleko chorvatsko-maďarské hranice asi 10 kilometrů od přechodu Beremend. Do Maďarska již z Chorvatska zamířily tři tisíce uprchlíků.

Předání migrantů na chorvatsko-maďarské hranici
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

V Maďarsku v úterý vstoupila v platnost přísná opatření proti migraci, jež společně s výstavbou plotu na hranici prakticky zastavila masové přechody hranic ze Srbska. Běženci tak namísto toho začali proudit do Chorvatska.

Maďarský ministr zahraničí Szijjártó během jednání v Bělehradě trval na tom, že plot vybudovaný podél srbsko-maďarských hranic nemá nic společného se Srbskem, protože jeho jediným účelem je zabránit přílivu migrantů nelegálně překračujících hranici. Szijjártó a jeho srbský protějšek Ivica Dačić se shodli na tom, že vzájemné vztahy „nikdy nebyly lepší“ než nyní. Po středečních střetech mezi migranty a maďarskou policií na srbsko-maďarské hranici, při nichž podle médií utrpělo zranění nejméně 300 lidí, srbský premiér Aleksandar Vučić odsoudil chování maďarské policie jako „brutální“ a „neevropské“.

Migranti po příjezdu do maďarského Magyarboly
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Šéf maďarské diplomacie se také ostře pustil do Záhřebu: namísto kritizování Maďarska by prý chorvatský premiér Zoran Milanović „měl říct, co udělal špatně během příprav na příchod migrantů a proč bylo Chorvatsko neschopné postarat se o migranty po jediném dni“. Jak Szijjártó dodal, namísto dodržování pravidel EU tak naopak Chorvatsko „povzbuzuje tisíce migrantů, aby spáchaly trestný čin - nelegální překročení hranice je trestným činem“. Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že se v pátek ráno začal na hranici s Chorvatskem stavět dočasný plot dlouhý 41 kilometrů. Do oblasti bylo rovněž posláno 1800 vojáků a 800 policistů.

Maďarský ministr zahraničí zopakoval tři body plánu na řešení uprchlické krize

Podle maďarského plánu, který Szijjártó zopakoval během jednání v Srbsku, by Evropská unie za prvé měla zformovat síly schopné ochránit řecké hranice před přílivem migrantů. Řecko by kvůli tomu mělo uvést, kolik pohraničníků, vojáků, lodí a vrtulníků potřebuje. V této oblasti maďarská vláda podporuje kvóty, zejména sdílení nákladů na celou operaci. Za druhé by EU měla začít financovat stávající uprchlické tábory v Turecku, Jordánsku a Libanonu a také začít s výstavbou nových táborů, aby zabránila uprchlíkům v odchodu do Evropy a pomohla k jejich návratu do vlasti, až tam jednou bude nastolen mír. I v tomto případě by se mohly uplatnit kvóty na příspěvky pro tento účel. A Unie by také měla poskytnout finanční pomoc tranzitním zemím na uprchlické trase, včetně Makedonie a Srbska.

Migranti na železniční stanici v chorvatském Tovarniku
Zdroj: Reuters/Antonio Bronic

Tisíce běženců se pokusily opět přejít z Turecka do Řecka

Tisíce převážně syrských migrantů, kteří se na turecké evropské pevnině hromadí u hranic s Bulharskem a Řeckem, se v pátek opět pokusily proniknout na řecké území. Turecké bezpečnostní síly jim v tom ale zabránily. Ankara v těchto dnech dostává signály od Evropské unie, že obdrží velkou finanční pomoc na výdaje spojené se soustředěním uprchlíků na jeho území. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn v pátek řekl, že si tím nechce Unie kupovat tureckou ochotu bránit běžencům v cestě do Evropy, ale přispět k tomu, aby už nedocházelo k „anarchii, jíž jsme svědky“.

Počet osob žádajících v EU poprvé o azyl se ve druhém čtvrtletí ve srovnání s prvním kvartálem zvýšil o 15 procent na 213 200. Podle Eurostatu tak meziročně vzrostl o 85 procent.

Migranti na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Reuters/Ognen Teofilovski

V Makedonii kvůli uprchlíkům prodloužili výjimečný stav u hranic, do Slovinska se pokoušejí dostat stovky lidí

Makedonský parlament schválil vládní návrh na prodloužení výjimečného stavu u hraničních oblastí na severu a jihu země až do poloviny června příštího roku. Vládní návrh souvisí s odhady, že země bude i v příštích měsících čelit obrovskému přílivu uprchlíků směřujících z Řecka a pokračujících do Srbska. Podle makedonské policie prošlo malou balkánskou zemí za poslední tři měsíce více než 83 000 běženců; za celý letošní rok to bylo 300 000 lidí.

Slovinsko kvůli obavám z přílivu cizinců na celý dnešek zastavilo železniční spojení s Chorvatskem. Očekává, že během příštích 24 hodin do země dorazí asi 1000 migrantů, uvedl Boštjan Šefic ze slovinského ministerstva vnitra. Chorvatsko obvinil, že nedodržuje pravidla Evropské unie, když uprchlíky přicházející na chorvatské území neregistruje. Večer se do Slovinska z chorvatského města Harmica pokusilo dostat asi 200 migrantů, slovinská policie je ale zastavila. Na hranicích protestují stovky lidí a dožadují se vstupu do země.