Argentinský diktátor si vyslechl další trest

Buenos Aires – Poslední argentinský diktátor dostal už třetí trest za zločiny proti lidskosti. K doživotí soud Reynaldu Bignonovi přidal dalších 15 let vězení. Za mřížemi skončí i další dva velitelé. Podle ochránců lidských práv jsou ale tresty příliš nízké. Vojenská vláda zabila v Argentině na přelomu 70. a 80. let až 30 tisíc lidí.

Bignone byl obviněn z 21 případů únosů a mučení. Podle soudu osobně dohlížel na týrání a mučení lidí v tajném vězeňském centru v nemocnici Posadas de Haedo. Před 35 lety Bignonovi vojáci s tanky zabrali nemocnici, vyhnali odsud téměř všechen personál, některé lékaře a sestry ale zajali a vyslýchali, v tu dobu zmizelo nejméně 11 zaměstnanců nemocnice. 

Bignone byl také jedním z šéfů tajného internačního střediska kasáren v Campo de Mayo na okraji Buenos Aires, kudy prošlo na 5 000 členů opozice. Většina z nich se dodnes pohřešuje. Součástí střediska byla i porodnice, kde matkám odebírali děti, které pak putovaly do rodin členů vojenského režimu. 

Bignone byl už loni v dubnu odsouzen zločiny proti lidskosti k 25 letům vězení, letos pak na doživotí. Podle obžaloby byl odpovědný za případy mučení, nezákonná násilná vniknutí a zbavování svobody v letech 1976–78, tedy ještě předtím, než se stal prezidentem vojenské junty v posledních letech její vlády. Podle oficiálních údajů bylo během vojenské diktatury v Argentině zabito nebo je pohřešováno 13 000 lidí. Skupiny pro lidská práva jejich počet odhadují na 30 000.