Černý Petr už haagským dětem dárky nepřinese. Byla by to diskriminace

Základní školy v Haagu od letoška přestanou uctívat tradici Černého Petra, který vystupuje po boku svatého Mikuláše jako černoch bavící děti. Školský úřad se pro ukončení tradice rozhodl kvůli obavám z diskriminace obyvatel černé pleti. Rasově diskriminační vyznění Černého Petra kritizovala i OSN a vyzvala Nizozemsko ke změně tradice. Líčení na černo prý mohou vnímat černoši jako připomínku otroctví.

Na zrušení tradice Černého Petra v posledních letech přistoupilo několik jednotlivých škol, ale tentokrát se opatření týká 160 škol najednou s desítkami tisíc žáků. Do tří let mají být černé postavy nahrazeny vizuálně neutrálními pobočníky nizozemské obdoby Santa Clause.

Základní školy nemají diskriminovat na základě například rasy, zdůvodnil krok haagský školský úřad. „Svatý Mikuláš je oslavou pro všechny děti. Cílem je oslava, jejíž součástí se cítí být všichni,“ dodal úřad.

Mikuáš se svými pomocníky
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP
Kampaň za zákaz Černého Petra
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Černý Petr (Zwarte Piet) je v Nizozemsku pobočníkem svatého Mikuláše, jemuž pomáhá rozdávat dětem dárky. Podle legendy prolézá s dárečky komínem do krbu. Pravděpodobně proto na sebe i bělošští účinkující berou podobu černochů v barevném historickém kostýmu.

Podle kritiků může tradice sahající do poloviny 19. století upomínat na to, jak bohatí Nizozemci najímali černochy jako exoticky vypadající sluhy, což prý jen posiluje negativní stereotypy v zobrazování černochů.

Sporem o to, zda nejde o diskriminaci, se loni zabýval i nizozemský nejvyšší správní soud, ale nakonec ve věci odmítl rozhodnout. Zároveň ale zvrátil předchozí rozsudek, který vedení města Amsterodam káral za to, že dovolil účast Černého Petra na opulentních oslavách.

Lidé afrického nebo afro-karibského původu tvoří zhruba šest procent nizozemské populace. Jde především o dědictví koloniální minulosti Nizozemska.

obrázek
Zdroj: ČT24