Hitlerovu invazi do Británie odvrátilo RAF i díky Čechoslovákům

Události: Příběhy československých pilotů v RAF (zdroj: ČT24)

Spojené království si připomíná takzvanou bitvu o Británii, jeden z nejklíčovějších momentů své historie. Přesně před 75 lety zmařila její letadla Hitlerův plán na obsazení ostrova. Mezi piloty tehdy hráli významnou roli i Čechoslováci. Právě jejich podíl mapuje nová ilustrovaná kniha Na křídlech za lva.

Britské Královské letectvo (RAF) úspěšně čelilo bombardovací ofenzivě německé Luftwaffe od července do října 1940. Ztratilo při tom více než tisícovku letadel a o život přišlo 544 pilotů. Na německé straně však byly ztráty ještě mnohem vyšší. Nálety letadel Třetí říše, které na Londýn směřovaly až do půlky listopadu 1940 a zabily přes 20 000 lidí, nakonec neuspěly. Bomby sice zbořily nebo poškodily na milion domů, hlavního cíle – zničení morálky civilistů – se však dosáhnout nepodařilo.

V rámci oslav 75. výročí bitvy o Británii měl nad kdysi bombardovanými městy přelétnout i princ Harry. Kvůli technickým problémům jednoho z letadel ale místo přenechal pilotovi, který ho řídil právě 15. září 1940.

Britský princ Harry přenechal své místo válečnému veteránovi Tomu Neilovi
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/ČTK/PA

Letecké bitvy se účastnilo i 88 československých letců, kteří se tehdy po podpisu Mnichovské dohody a následné německé okupaci nemohli podílet na obraně své vlasti. Už 12. července 1940 se zformovala 310. stíhací peruť RAF. V emblému jednotky ozdobeném červeným dvouocasým lvem na meči stálo heslo „We Fight to Rebuild“ (Bojujeme pro obnovu). Čechoslováci se usadili na letišti v Duxfordu, asi 70 kilometrů severně od Londýna.

Díky zkušenostem pilotů mohla být většina perutě už za měsíc, 17. srpna 1940, prohlášena za bojeschopnou. Peruť, jejíž výzbroj tvořilo 16 letounů Hawker Hurricane, zasáhla poprvé do bojů 26. srpna. Své podřízené vedl tehdy osobně velitel „třistadesítky“, už 42letý Alexander Hess, spolu s britským protějškem Georgem Blackwoodem. Při své premiéře ukázali Čechoslováci nejen bojového ducha, ale také pilotní umění. 

Vedle bezprostředního přínosu pro válečné úsilí Spojenců sehráli letci s nášivkami Czechoslovakia na rukávech modrých uniforem významnou úlohu také při formování britského postoje k rodící se exilové vládě Edvarda Beneše. Na československé letce se vzpomínalo u sochy okřídleného lva na pražském Klárově. „I ta hrstka Čechoslováků v poměrně obrovském personálním obsazení britského letectva si zabezpečila jméno právě tím vstupním vystoupením v bitvě o Británii,“ potrvrzuje letecký publicista Zdeněk Hurt.