Berlusconiho vláda přijala tvrdý postup vůči ilegálním migrantům

Neapol - Za ilegální migraci může v Itálii hrozit v budoucnu provinilcům dokonce trest vězení. Navrhuje to nová italská vláda pravicového premiéra Silvia Berlusconiho, která se dnes sešla na svém vůbec prvním zasedání od dubnových voleb. Kabinet zasedal mimořádně v jihoitalské Neapoli. Ministři se totiž zabývali i naléhavými kroky, které mají skoncovat s vleklou krizí kolem odpadků, jež celou oblast sužují už řadu měsíců.

Ministr vnitra Roberto Maroni po jednání vlády novinářům oznámil, že navrhovaná opatření proti imigrantům obsahují i nově definovaný trestný čin ilegální imigrace, za který lze poslat provinilce do vězení. Evropská unie dala již předem najevo obavy, že takový postup by mohl v Itálii vést k silné explozi rasismu.

Nová pravicová vláda dala už dřív jasně najevo odhodlání výrazně omezit příliv ilegálních migrantů do země, které italská veřejnost obviňuje z nárůstu zločinnosti. Kroky jsou namířeny i vůči rumunským Romům, kteří v uplynulých měsících spáchali v Itálii řadu závažných zločinů.

Ilegální vstup na italské území budou moci soudy už brzy trestat šesti měsíci až čtyřmi lety odnětí svobody. Tři roky odnětí svobody navrhuje vláda cizincům, kteří zneužijí děti k žebrání. Dalším trestem pro nelegální přistěhovalce má být okamžité vypovězení ze země.

S opatřeními, která mají zavést tvrdý postup italských úřadů vůči ilegálním imigrantům, levicová opozice rozhodně nesouhlasí. To ale zřejmě Berlusconiho vládě nezabrání, aby její návrhy úspěšně prošly schválením v obou komorách parlamentu, protože vládní tábor má jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu pohodlnou většinu.

Ke krizi kolem komunálního odpadu v Neapoli a okolí Berlusconi na tiskové konferenci oznámil, že veškerá úložiště odpadků i provozy na jejich zpracování v oblasti Neapole budou vyhlášeny za „vojenské pásmo“ a že je tedy budou střežit vojáci. Italskou veřejnost zároveň ujistil, že kabinet bude v této věci postupovat zcela nekompromisně.

„Úložiště i provozy spojené s nakládáním s odpady budou označeny jako zóny státního strategického zájmu a fakticky se tak stanou vojenským pásmem a budou tedy střeženy příslušníky ozbrojených sil, kteří zajistí jejich naprostou ochranu,“ prohlásil premiér. Berlusconi současně upozornil, že proti lidem, kteří se budou snažit provoz odpadkových zařízení narušit či zastavit, „zasáhne stát silou i svou autoritou“.

„Civilní obrana, která se bude podílet na koordinaci naléhavého řešení problémů s odpady, bude pověřena úkolem, jenž je srovnatelný s povinnostmi, kterým čelí po zemětřesení či po explozi sopky,“ prohlásil Berlusconi