Kim Čong-un byl prohlášen za „nejvyššího vůdce“ KLDR

Pchjongjang – Dvoudenním pohřbem dnes skončily smuteční ceremonie na počest zesnulého severokorejského komunistického vůdce Kim Čong-ila. Druhý den pohřbu byl zahájen veřejným prohlášením jeho následníka a syna Kim Čong-una za „nejvyššího vůdce“ vládnoucí strany, armády a lidu. V centru Pchjongjangu se k uctění památky komunistického diktátora shromáždily statisíce lidí. Dnešní část pohřbu trvala necelou hodinu, součástí smutečního obřadu byla třeba dělová salva a tři minuty ticha. Lokomotivy a lodě uctily památku vůdce troubením a houkáním sirén.

Obřad začal na Kim Ir-senově náměstí tichým uctěním zemřelého, při němž měli lidé sklopeny hlavy. Ceremoniální hlava státu Kim Jong-nam pak davu oznámil postavení nového vůdce a prohlásil, že Kim Čong-un zdědil po svém otci „ideologii, charakter a věc revoluce“. Nový vůdce přitom hleděl z balkonu Velké lidové studovny se sklopenou hlavou, obklopovali jej nejvyšší straničtí a armádní představitelé a nablízku měl i Kim Čong-ilovu mladší sestru.

Kim Jong-nam:

„Velké srdce soudruha Kim Čong-ila se zastavilo. Kimova smrt je největší a nejnepředstavitelnější ztrátou pro naši stranu a revoluci.“

„To, že velký soudruh Kim Čong-il plně vyřešil otázku nástupnictví, byl jeho nejvelkolepější počin,“ řekl Kim Jong-nam, který je předsedou stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění. Za „nejvyššího vůdce“ a „velkého následníka“ již Kim Čong-una označovala v minulých dnech státní média, formálně by jej ale v čele země měly potvrdit nejvyšší stranické, parlamentní a vládní orgány.

Pohřeb Kim Čong-ila
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nový vůdce shlížel na náměstí se sklopenou hlavou. Kolem sebe měl přitom špičky komunistické strany a armády včetně svého vlivného strýce Čang Song-tcheka. Celá země držela za Kim Čong-ila tři minuty ticha – naopak naplno spustily všechny sirény.

Kim Čong-un k truchlícím nepromluvil, čímž se ale nijak neodlišil od svého otce. Ten podle dostupných informací promluvil osobně k masám jen jedinkrát – na vojenském shromáždění v roce 1992 ještě před tím, než se stal vůdcem země. Dalších šest dětí Kim Čong-ila včetně jeho dvou synů Kim Čong-nama a Kim Čong-čula se na záznamech z pohřbu nikde neobjevilo.

Kim Čong-il podle oficiální zprávy zemřel 17. prosince ve věku 69 let a Kim Čong-una vybral za následníka v loňském roce. Svět sleduje obřad v naději, že spatří náznaky dalšího vývoje v izolované zemi disponující jadernými zbraněmi. Analytici budou hledat signály naznačující, zda strana a armáda plně přijmou dalšího příslušníka „kimovské dynastie“ a kdo bude spolu s ním vládnout.

Pohřeb se snaží využít i severokorejská opozice

Z exilu z Jižní Koreje poslali členové severokorejské opozice do vlasti asi dvě stě tisíc balónů s letáky, ve kterých vyzývají občany Korejské lidově demokratické republiky, aby povstali  proti vládnoucí dynastii. „Severokorejci žili jako otroci pod Kim Ir-senem a Kim Čong-ilem 66 let. Jak teď můžou být otroci Kim Čong-una, který je jak malé děcko? Nesmíme už akceptovat, aby si předávali moc v třetí generaci,“ prohlásil člen opozice Park Sang-hak.  

Kim Čong-il byl absolutním vládcem jedné z nejizolovanějších zemí světa od roku 1994, kdy převzal vládu po svém otci Kim Ir-senovi. Zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až po dvou dnech. Dalších deset dní se před podobiznami zesnulého vůdce v mrazivém počasí klaněly a plakaly statisíce lidí. Ve středu začal mohutný pohřeb, z něhož severokorejská státní televize vysílala několikahodinovou jízdu kolony provázející pohřební vůz pchjongjangskými ulicemi plnými teatrálně naříkajících lidí.