Maďarští novináři drží hladovku kvůli cenzuře - skončili na dlažbě

Budapešť – Dva novináři z maďarské veřejnoprávní televize Balázs Nagy Navarro a Aranka Szávulyová, kteří od 10. prosince drží hladovku na protest proti cenzurním zásahům vedení stanice do zpravodajství, pokračují v protestu i poté, co je televize dnes kvůli jejich akci propustila. Státní mediální holding MTVA výpověď zdůvodňuje tím, že protest novinářů je protiprávní a je provokací vůči zaměstnavateli. Výpovědi pro hladovkáře kritizovala maďarská opozice i občanská sdružení.

Spor novinářů a vedení MTVA začal kvůli televiznímu rozhovoru s představitelem radikální maďarské menšiny v Rumunsku Lászlem Tökesem. V něm byly vyretušovány záběry, kde se v pozadí objevila tvář někdejšího šéfa Nejvyššího soudu Zoltána Lomniciho. Tento bývalý soudce podle komentátorů upadl u současné pravicově populistické vlády v nemilost a údajně se ocitl na černé listině zpravodajských šéfů. Novináři protestovali nejen proti tomuto konkrétnímu zásahu, ale obecně proti vměšování politiků do práce zpravodajských médií.

V Maďarsku od letošního roku platí sporný mediální zákon, který vyvolává kritiku nejen u domácí opozice, ale i v zahraničí. Veřejnoprávní televize, rozhlas i tisková agentura přešly téměř výhradně pod holding MTVA, kde zpravodajství vzniká centrálně. Podle kritiků tato reforma umožnila vládě ovládnout státní média.

Oba hladovkáři jsou také předními představiteli filmových a televizních odborů. Mluvčí MTVA uvedla, že svou akcí „zaměstnavatele dlouhodobě provokují“ a že svou „protiprávní činností porušují mediální zákon“. Nagy Navarro ale zdůraznil, že hladovka výpovědí nekončí a že protest bude pokračovat, dokud televize nepotrestá ty, kdo se dopustili manipulace s reportáží. Kvůli spornému rozhovoru už v polovině prosince museli své funkce opustit šéfredaktor zpravodajské redakce MTVA Dániel Papp a ředitel zpravodajství v tiskové agentuře MTI Gábor Élő.